S mot väggen för bostadsutförsäljningar

2011-11-03 12:07:51
Socialdemokraternas utförsäljningar från det kommunala bostadsbolaget Lulebo var ämnet för en het debatt efter Rättvisepartiet Socialisternas interpellation (frågor) till Luleås kommunalråd Karl Petersen.

– Utförsäljningarna av totalt 1 300 lägenheter har skett över huvudet på både hyresgäster och kommunfullmäktige. Det är djupt odemokratiskt och dessutom i vårt tycke både ett brott mot bolagsordningen och kommunallagen. Ni för en bostadspolitik som ­bara gynnar de rika, sa Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna.
Karl Petersen försvarade utförsäljningarna med att ­pengarna behövs för renoveringar och nybyggnation.
– Om det behövs pengar för renoveringar, varför tar ni då ut flera miljoner i vinst från Lulebo varje år? Vem bygger ni för, t ex på Lulsundsberget, svarade Jonas Brännberg, apropå hyror från 6 000 kronor för billigaste ettan till 14 000 kronor för lyxigaste fyran på Lulsundsberget.

Kommunalrådet var svarslös på frågan varför det var dåligt med många kommunalägda lägenheter. ”Inte bra!”, ”Inte riktigt bra”, ”Så kan vi inte ha det” och ”För konforma” var det enda han kunde komma med och menade att privatiseringen ökar valfriheten.
Är det att hyrorna hålls nere som är dåligt, eller att det finns en bostadskö utan gräddfiler, att ansvariga politiker kan ställas till svars eller att Lulebo satsar mycket på underhåll?

Möjligen är det dåligt för privata fastighetsägare som inte ges möjlighet att tjäna lika mycket pengar. Vår utgångspunkt är hyresgästerna. Socialdemokraterna verkar ha valt en annan sida. Vad gäller valfriheten inskränks den för majoriteten vid en privatisering, sade Jonas Brännberg.
Både NSD och Norrbottens-Kuriren uppmärksammade den hårda debatten stort. Det är uppenbart att S kommer att fortsätta med nya försäljningar, bygget av en kämpande hyresgäströrelse är akut.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!