S-topp i kris – nytt arbetarparti behövs

2010-11-17 15:53:25
Socialdemokraternas djupa kris kommer inte som en överraskning. I över 20 år har S-partiet fört en politik där man slaktat sina egna välfärdsreformer.

Hur djup är krisen? Valresultatet var det sämsta sedan 1914. S fick bara 51 procent av LO-medlemmarnas röster och ba­ra 32 procent bland of- fentligt anställda. Bland samtliga som har ett jobb fick S bara 22 procent. ”Väljarstödet sviktar, ledningen har abdikerat och medlemmarna är vilsna”, konstaterade Aftonbladets Lena Mellin.

Vilken ledare väljer S? En sak är klar, oavsett vem som blir utsedd kommer socialdemokratiska arbetarväljare att bli besvikna. S kommer inte att börja försvara sjuka, arbetslösa och pensionärer – eller tar strid mot osäkra jobb och privatiseringar. Ledningen består av högavlönade politiker med stora fallskärmar. S-toppar har lätt blivit direktörer el­ler kapitalistiska rådgivare – Jan Nygren, Anders Sundström, Ulrika Messing, Göran Persson, Björn Rosengren.

Vilken sorts förnyelse är att vänta? S-topparna har redan gjort upp med högerregeringen om Afghanistan. De har också ut- talat sig mot sina egna milda förslag om höjda skatter för höginkomsttagare och förmögna. Den nya kursen för S kommer att gå högerut, även om retoriken kan låta som ett försvar av rättvisa.

Varför har S tappat stöd? Socialdemokratiskt styrda kommuner och landsting genomför privatiseringar och nedskärningar. Det var S som be- slutade om att 700 jobb skulle bort på Sundsvalls sjukhus, att sänka lönerna för anställda i äldreomsorgen i Luleå, att sparka lärare i Göteborg och så vi- dare.

När upphörde S att vara ett arbetarparti? I skiftet mellan 1980-talet och 1990-talet. Arbetsgivarna och högern krävde då att offentliga sektorn skulle skäras ner och att löne-klyftorna skulle öka. Socialdemokraterna vågade inte utmana, utan backa­de allt längre högerut, un­der press från bankernas utpressning. Göran Perssons regeringar på 1990-talet sänkte pensionerna, såg till att 100 000 jobb försvann inom vården, gav grönt ljus till privata skolor med mera.

Kan S komma tillbaka? S kan vinna röster på missnöjet med Moderaterna, men röster är en sak och aktivt stöd en annan. S kan aldrig återuppstå som ett verkligt reformparti. Snarare kommer klyftan till arbetarklassen att öka. I en ny opinionsmätning anser bara en tredjedel av LO:s medlemmar att S ska fortsätta att vara LO:s politiska gren.

 RS / Offensiv kämpar för ▼

  • För ett nytt demokratiskt och socialistiskt arbetarparti.
  • Ledningar i abetarorganisationer och facket ska ha arbetarlön.
  • Kamp mot högerpolitik och orättvisor. Arbetarfamiljer och fattiga ska inte betala kapitalismens kris och spekulation.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!