S vill privatisera lokalvården i Luleå

2007-08-30 14:39:49
2003 lyckades lokalvårdare tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna delvis stoppa socialdemokraternas och vänsterpartiets privatisering av lokalvården i kommunen. Nu planerar socialdemokraterna nya privatiseringar.

Enligt en rapport från kommunens tjänstemän har kommunen sparat 375 000 kronor per år på att lägga ut 8 procent av lokalvården på entreprenad.
Rapporten visar dock att lokalvården också har blivit sämre. På tre av de fyra enheter som städas privat anser övrig personal att städningen har blivit sämre och att kvalitén är undermålig. ”De intervjuade är dock noga med att påpeka att personalen som utför lokalvården gör så mycket de hinner men att deras tid för arbetet inte räcker till” (Utvärdering av lokalvårdsentreprenad på ett antal av BUF:s lokaler, Dick Sundberg, Kommunhälsan Luleå).
Sedan städning lades ut på entreprenad har regelbundna kontroller skett fyra gånger per år, både på de privat städade och fyra jämförbara kommunalt städade enheter. Entreprenörerna ISS och RentAv har tvingats till nio ombesiktningar medan de kommunalt städade inte har behövt en enda. Det innebär att två enheter, Furuparkskolan och Hälsans Hus, tvingats till ombesiktningar tre av fyra gånger under ett år. På Hälsans Hus har även golvet slipats sönder, trots att det är helt nytt.
Entreprenaden har också inneburit att storstädning och fönsterputsning inte har skett, eftersom det inte ingick i anbudet från städbolagen. Städningen på skolorna har dragits ned från 12 till 8 månader per år. På Furuparkskolan anger man att både personal och elever har ökat sin medicinering mot astma sedan entreprenaden startade, även om det är svårt att bevisa att det har att göra med försämrad kvalité på städningen.
Av rapporten är det tydligt att entreprenaden har inneburit sämre städning. Trots det har socialdemokraterna i Barn- och Utbildningsnämndens arbetsutskott beslutat att all lokalvård ska få upphandlas i framtiden.

Sämre städning

– De vet att städningen blir sämre med privatiseringar, men det skiter de i. Allt handlar om pengar, säger Ann-Britt Luthström, lokalvårdare på Björkskataskolan.
Nu måste alla drabbade med de kommunala lokalvårdarna i spetsen organisera motstånd mot privatiseringarna.
Ett första steg för alla som vill kämpa är att delta i demonstrationerna mot högerpolitiken den 18 september.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!