Så drabbar nedskärningarna mina elever – filmen som S inte vill se

2013-05-09 08:27:06
Läraren Karin Bergs film Så drabbar nedskärningarna mina elever har fått stor spridning på internet sedan den lades upp på Youtube. De flesta ger stöd, men S-politikern Robert Hammarstrand, ansvarig för skolfrågor i Göteborg, har inte varit sen med att kritisera den.

Karin Berg är lärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg och i filmen gör hon en konkret genomgång av de konsekvenser som nedskärningarna får för just hennnes elever.
Bland annat kommer hon att gå ifrån att undervisa 160 elever till att ansvara för 220 elevers svenskaunder­visning. Istället för 100 timmar per läsår kommer tiden att skäras ned till 85 timmar, med samma krav på uppnådda resultat.
För Karins del betyder det fler elever, mer lektionstid, fler kurser, fler prov och mer studiehandledning. Konsekvensen för eleverna blir mindre undervisning, mer eget ­arbete och mindre pedagogisk kontakt med läraren.
För att ge mer tyngd bakom sin beskrivning hänvisar Karin till en av världens ledande forskare på området, John Hattie, som i en stor studie har fastslagit vilka faktorer som mest påverkar studieresultatet. Det visade sig att de största effekterna av politikernas nedskärningar träffar precis där de gör som mest skada.
Resultatet blir oundvikligen inte bara en drastiskt försämrad arbetsmiljö för Karin och alla andra ­lärare, utan också minskade möjligheter för elevernas att lära sig och att få godkänt.
Till Västnytt säger Robert Hammarstrand (S) att lärarnas uppgift är att genomföra sitt uppdrag med den budget de får.

 Elevstrejken på Schillerska har uppenbart fått effekt och påverkat även lärare till att börja protestera mot attackerna på skolorna.
Lärarfacken borde följa elevernas protester och mobilisera till strejker och protester mot nedskärningarna. Detta skulle få ett stort gensvar och stöd över hela Göteborg.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!