”Så länge kapitalismen finns kvar är alla vunna segrar hotade”

2017-08-02 17:29:28

foto: Pax Ahimsa Gethen / Wikimedia Commons
Endast enad kamp kan frigöra alla från förtryck.

Offensiv har pratat James Whitney Kahn, hbtq-aktivist och socialist i Seattle, om hbtq-kampen i USA.

–En vändpunkt för hbtq-rörelsen i USA var segern i USA:s högsta domstol år 2015 som legaliserade samkönade äktenskap. Rörelsen blev förvirrad, liberaler tyckte att ”nu har vi nått jämlikhet, nu kan även hbtq-personer gifta sig, köpa hus och bilda familj enligt klassiskt amerikanskt mönster”.
– Milo Yiannopoulos är en känd homosexuell som har lierat sig med högerextrema element som exempelvis alt-right sajten Breitbart i USA. Han påstår att vi som är gay inte längre är förtryckta.
– Men för hbtq-personer inom arbetarklassen förändrade detta inte mycket. För fattiga är hela idén om att gifta sig eller bilda familj svår på grund av avsaknaden av pengar.

– De som drev hbtq-rörelsen vidare började fokusera mer på transpersoners situation. En central fråga har varit det som kallas för ”Bathroom bill” (Public Facilities Privacy & Security Act) – ett republikanskt lagförslag i North Carolina som gick ut på att man måste välja offentlig WC i enlighet med det kön som står på ens födelseattest.
– Det här var ett slag mot trans­personer som vill välja toalett utifrån vilket kön man identifierar sig som. Trump har också pratat om att införa en nationell ”Bathroom bill”.
– En mycket viktig aspekt av detta lagförslag är att det också förbjuder införandet av lokala minimilöner, som 15 dollar i timmen som vi har kämpat för samt egna lokala rättigheter för kommunal­anställda. Så det är väldigt tydligt en lag som riktas mot arbetarklassen och förtryckta.
– Dessutom säger lagförslaget att om delar av lagen faller ska ändå de andra delarna av lagen finnas kvar (detta var vad som hände när ”WC-delen” av lagen fälldes den 30 mars i år). De delar som attackerar rättigheter på arbetsplatserna finns alltså kvar.

– Transpersoner tillhör de allra mest förtryckta och marginaliserade, och Socialist Alternative i Seattle [CWI:s sympatisörer i USA] har fått väldigt bra respons för vår socialistiska politik bland dessa grupper.
– På en demonstration två dagar innan årets Seattle Pride fick Kshama Sawant [Socialist Alternatives fullmäktigeledamot i Seattle] mycket bra respons från transaktivister för sitt antikapitalistiska tal.
– I år har vi drivit ”#nojustice­nopride” som kopplar Pride till Black Lives Matter-rörelsen. Vi har också rest parollen ”Pride back to its roots” – Pride ska inte vara ett kommersiellt jippo, utan en del av en rörelse för hbtq-rättigheter. Socialist Alternative hade en egen del i årets Pridetåg med bland annat en banderoll för en reglering av hyrorna (Rent Control). Vi har även rest krav på att beskatta de rika och andra antikapitalistiska krav.

– Vi har organiserat demonstrationer mot ”Bathroom bill” samt kampanjat mot extremhögerns försök att samlas runt denna fråga. Högern har ett behov av syndabockar för att försöka samlas i attacker som egentligen riktas mot hela arbetarklassen. Så länge kapitalismen finns kvar är alla vunna segrar hotade.
– I kampen för transpersoners rättigheter ingår att kraven på rätt till hormonbehandling, könsoperation och så vidare. Allt detta är kopplat till frågan om allmän sjukvård för alla, vilket är en avgörande fråga för alla fattiga i USA. Det är bara när vi förstår att alla förtrycktas framtid är sammanlänkade och vi enas i gemensam kamp som vi kan ta makten ifrån den trångsynta, förtryckande eliten i samhället. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!