Så nu vet vi det… eller?

2013-06-14 10:05:30
Det är inte personlig utveckling som kidsen hemma sitter och drömmer om när de tänker på sin framtid. Den ekonomiska krisen har satt sina avtryck i unga människors värderingar och den högsta önskan de har idag är att få ett jobb.


Konsultföretaget Kairos Future kom nyligen ut med rapporten Global Youth 2013, där 6 500 ungdomar mellan 16-29 år från elva olika länder har deltagit i en webbundersökning om sina mål och visioner. Ungdomar beskrivs generellt som ”individualistiska kollektivister med kristdemokratiska familjevärderingar och hjärtat till vänster”… Vad det nu innebär.


Det är ingen chockerande nyhet att ungdomars största strävan inte längre handlar om personlig utveckling utan om något så världsligt som att få ett jobb för att kunna försörja sig själv. 


Arbete är en stor önskan och en nödvändighet för de ungdomar som deltog i undersökningen och det är sorgligt att just rätten till arbete hamnar överst på önskelistan, i den bemärkelsen att det borde vara en självklarhet. Särskilt utmärkande var det för de spanska ungdomarna, där arbetslösheten följer en stadig kurva ­uppåt och nu har nått över 50 procent. Men de svenska ungdomarna kom tätt efter. Långt över majoriteten av de ungdomar som deltog tror sig ha en mörk framtid till mötes. Och på ett sätt har de ju rätt.

Undersökningen visar på att ungdomar anser att det krävs gemensamma handlingar, då politiker och makthavare är opålitliga och samhället för kortsiktigt. En ny generation har växt fram, som förespråkar social jämlikhet långt före trångsynt nationalism. Och det är ju ungdomarna som håller revolutionen i sin hand. Vi har kunnat se studenter som gör uppror och går ut i strejk, överallt kan vi se hur ungdomar ger sig ut på gatorna i revolt mot hur samhället har utformats och de sociala orättvisorna, vi kan ifrågasätta kampmetoderna men aldrig de bakomliggande orsakerna. Precis som undersökningen pekar på är det inte bakom Europas rasister som ungdomarna sluter upp och suget efter ett revolutionärt program kommer att bli än mer påtagligt inom en snar framtid.


Men vad som också är viktigt att nämna är hur många röster som lämnas i det tysta, där värderingar och åsikter inte får en talan.Fattiga ungdomar utan dator eller språkkunskaper hamnar direkt utanför urvalet. Så vill en egentligen veta vad de svenska ungdomarna drömmer om och hur deras visioner om framtiden ser ut, är det ju bara att ta vägarna förbi Husby eller Hammarkullen. Men det är väl att komma alltför mycket närmare verkligheten än vad som är bekvämt.
Caroline Holmgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!