Salem: splittrade nazistgrupper samlade färre

2008-12-08 19:18:21
Nazisternas stöveltramp genom Salem var mindre än tidigare år, 700 deltog i fackeltåget enligt polisen.

Nazistpropagandan var tydlig:
– Tiden är inne för att offret och jägaren byter plats. Det är nu vår tid att resa vapen mot mångkulturen och jaga ut den ur Sverige, sa nazisten Stefan Jacobsson från info-14 i sitt tal på demonstrationen.
Men det var en splittrad naziströrelse som marscherade genom Salem. Medan den så kallade svenska motståndsrörelsen skulle hålla en egen manifestation i Jönköping så hade folkfronten (f d nsf) förbjudit sina medlemmar att delta på årets marsch. Det var med andra ord främst info-14 och deras periferi samt enskilda nazister som deltog i årets nazistmarsch. Info-14 är även den nazistgrupp som indirekt tagit på sig attentatet mot kulturcentret Cyklopen utifrån vad de skriver på sin hemsida.

Vid sidan av stod organisationen Stoppa nazismen – aktivt ickevåld i sina neongula västar med plakat med namnen på dem som har mördats av nazister sedan 1980-talet. Eftersom de var under tio personer så behövde de inte något demonstrationstillstånd av polisen, men för att verkligen stoppa nazismen så måste vi vara tusentals.
I Salem kommun behövs antirasistiska veckor på alla skolor under höstterminerna, speciellt veckan innan nazisternas årliga marsch första helgen i december. Det skulle kunna lägga grunden till en massiv antinazistmanifestation som Salembor och andra kan delta på istället för att stänga in sig hemma. Och för att inte lämna några gator till nazisterna och deras våldsideologi.
Men politikerna i Salem talar istället om att bryta upp den grundlagsskyddade rättigheten att få demonstrera och rektorerna på skolorna förbjuder eleverna att delta i motdemonstrationen.

Händelserna kring Salem
i helgen bekräftar åter igen att polisen skyddar nazisterna, medan media och politiker nonchalerar hotet. Staten och makthavarna fruktar en antirasistisk rörelse de inte kan kontrollera mer än de oroas av nazisterna. Därför accepterar de att grundläggande rättigheter för vänsteraktivister kvävs.
Det är bara en bred antirasistisk rörelse som på riktigt kan utmana statens rasistiska flyktingpolitik och nazisternas frammarsch.

Artiklarna om Salem är skrivna av en antirasist Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!