Salem: största motdemonstrationen hittills

2007-12-12 15:07:04
1 200 personer samlades i Salem, Stockholm, den 8 december, till Nätverket mot Rasisms demonstration mot den årliga nazistmarschen. Antirasister från hela Sverige och ett hundratal från Danmark slöt upp.

Detta är rekord i fråga om antalet deltagare, och stämningen på manifestationen var god. Att det var många talare och en bra ljudbild lyfte stämningen på samlingen.
Att nätverket i stort sett bara består av ett fåtal anarkistiska organisationer satte prägel på demonstrationen. Tåget var i stort sett ett enda svart block.
Demonstrationen gick lugnt till, utan någon likhet alls med den krigsliknande bild som rikspressen med DN i spetsen målade upp. Majoriteten lät sig bussas iväg, och polisen fick slut på SL-bussar. Att två skolor skulle ha satts i brand är fel. En raket sköts dock in i en skola, vilket gjorde att brandlarmet gick igång. Några papperskorgar sattes i brand.

Potential att bli större

Att demonstrationstillståndet tillfälligt drogs in dagen innan demonstrationen, tillsammans med det moderata kommunalrådets hetskampanj och uppmaning att folk skulle stanna inne, gjorde att demonstrationen blev mindre än vad den hade potential till att bli. Det var tack vare att så många hade rest långväga som demonstrationen spräckte 1 000 deltagarevallen; mobiliseringen liknade mer en toppmötesprotest än en lokal antirasistdemonstration.
Anarkisternas taktik att sprida ut sig över ett större områden för att sen försöka störa nazistdemonstrationen må ha fördröjt nazisternas tåg någon timme, men att tända eld på papperskorgar och smälla smällare skrämmer inte bort nazisterna, utan avskräcker bara vanligt folk från att delta i motdemonstrationen nästa år.
Att Salem har fått bli en samlingspunkt för Nordens alla nazister är en skam. När nazisttåg tidigare har stoppats visar erfarenheter från både Sverige och internationellt att en massiv uppslutning är nödvändig. Ett exempel är från år 1991, då en massblockad av Karl XII-statyn med 10 000 personer stoppade 30 november-marschen det året. Där var alla välinformerade om taktiken. Man stoppar inte nazistmarscher med hjälp av maskerade smågrupper.
Elevkampanjens och RS ingripande i protesten var lyckat. Sänk Rasismen-handboken gick åt som smör i solsken.
På samlingen märktes ett tydligt sug efter socialistiska idéer.
Att motdemonstrationen var större än nazistmarschen måste bli en positiv start inför mobiliseringen inför nästa år. De tusentals antirasister som finns ute på skolor och i bostadskvarter måste hitta ut på Salems gator!
Antirasist i Salem

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!