Samling mot SD-rasismen 2013

2012-12-24 09:15:10


”Rasismen är en klassfråga också för att det är vanliga löntagare och låginkomsttagare som förlorar på splittring – något som försvagar motståndet mot hö­gerpolitiken, skriver artikelförfattaren Elin Gauffin, RS viceordförande.

Vad blir ditt nyårslöfte? Vad är det viktigaste? Tänk om alla som under årets sista månad har upprörts över Sverigedemokraternas rasism kunde gå samman om ett gemensamt löfte om att 2013 ska bli året då SD:s uppgång knäcks med sikte på exit i valet 2014.

Det skulle vara möjligt om passivite­ten bryts – om en ny antirasistisk rörelse vaknar. De senaste opinionsundersökningarna är väckarklockor. I Metro/ Yougov får Sverigedemokraterna 10,9 procent. I Sifo för december får SD 10 procent, en ökning från 8,5 procent i november.

Är det viktigt att bekämpa rasismen, så farligt är det väl inte?
Det är jätteviktigt! När ­webbsidan Avpixlat, finansierad och understödd av SD-profilen Kent Ekeroth, publicerar texter som ”SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia och rap på Rinkebysvenska” är det så­klart en spottloska i ansiktet på den 14-åriga lucian och legitimerar de rasistiska rapningar som dagligen ­förpestar luften. Att ta kamp mot det har ett värde i sig. I ett klimat av fördomar och glåpord ökar våld och ­mobbning, motsättningar och klyftor.
Historien med SD-riksdagsmannen Lars Isovaara är värd att upprepas då det är en bild av hela SD:s politik. Isovaara kommer från krogen och märker att hans väska fattas. Han skyller på invandrarna. Nästa ­person han stöter på, en vakt på riksdagshu­set, får klä skott för Isovaaras frust­ration och ta emot rasistiska påhopp. Sedan uppdagades det att Isovaara hade glömt väskan på krogen.
På samma sätt påstår rasisterna att det är ”invandrarna som snor ­våra väskor/jobb”.

Har inte SD blivit rumsrena nu?
Nej! SD-ledarna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian ­Westling, som på Kungsgatan använde nedvärderande ord mot invandrare och kvinnor, som gjorde klart att Sverige är ”deras” land och inte samtidigt kan vara Soran Ismails (artisten som så lugnt, vänligt och öppenhjärtigt hamnar i diskussion med SD:arna), och som sedan beväpnar sig med järnrör för att gå till attack – de är fortfarande kvar som medlemmar i SD och sitter i riksdagen!
Rasismen ligger heller inte i enskilda personer utan i partiets politik. Det är som etnologen Jonas Engman sa i P1-morgon den 12 december om händelserna på Kungsgatan: ”Det här är partiprogrammet in action”.
När programförfattaren Mattias Karlsson från SD i samma radioprogram ska förklara vem som är svensk låter det ”Det är orimligt att det [begreppet svensk] ska rymma allt från Astrid Lindgren till Fadimes pappa”.
Det svenska – en folkkär barnboksförfattare populär över hela världen. Det invandrade – en pappa som mördar sin egen dotter.
Det kan mycket väl hända att Almqvist, Ekeroth och Westling inte blir uteslutna. De har troligen stöd bland många i partiet. Sverigedemokraterna kan dra slutsatsen att järnrörsdebatten inte har skadat partiet då de ökat i stöd under perioden efteråt. Oavsett vad, kommer det hela tiden nya exempel på grov rasism från ledande SD:are.

Hur kan det gå så bra för SD?
Det går inte så bra. Vilket annat parti har haft så många skandaler på så kort tid? Då är ändå bara riksdags­skandalerna uppmärksammade. I många, många kommunfullmäktigesalar runt om i landet står SD-stolar tomma. En granskning som Expo har gjort visar att i hälften av alla distrikt har kommunpolitiker uteslutits eller hoppat av.
Några fall där avgörandet om uteslutning har skjutits upp är Bollnäs och Svedala. I den senare har Sven Holst skrivit på Avpixlat att vissa folkslag har mord i blodet och har kallat araber för ”parasiter”.
I Bollnäs ägde det rum en öppen nazistisk och våldsam marsch den 25 augusti. SD:s gruppledare i ­Bollnäs fullmäktige, Pär Norling, kommente­rade detta med att säga att det är invandringens fel att nazism finns, att islam borde totalförbjudas och barn till invandrare utvisas.

Men SD:s opinionsstöd, varför?
Det är allvarligt och en stor utmaning. En orsak till stödet är att det inte räcker med att etablissemang­et – ministrar, partiledare, chefredaktörer – stormar mot SD:s rasism, det kan ge SD antietablissemangsröster. Mycket mer effektivt är det om SD bemöts av en rörelse underifrån. En rörelse som måste knyta an till de sociala frågor där rasismen har en grogrund.
Dagens Nyheter lade grafen över varselsiffrorna och SD:s opinionsstöd bredvid varandra och kurvorna var mycket lika. Det är lite väl generaliserande och det finns fler faktorer, men arbetslöshet, bostadsbrist, nedrustning i förorter och bruksorter m m är väldigt viktigt. Men ökat stöd för rasisterna är inte oundvikligt. I slutändan handlar det om att det behövs ett nytt arbetarparti med en socialistisk och antirasistisk politik för att ta tag i missnöjet och rikta det åt rätt håll.

Varför säger RS och Offensiv att kamp mot rasismen är en klassfråga?
Mycket av rasismen kommer uppifrån. Som när Fredrik Reinfeldt försökte skylla ifrån sig ­misslyckandet med jobbpolitiken på invandrare i maj i år med sitt uttalande: ”Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.”
Invandrare beskylls ofta för den omöjliga uppgiften att både ”ta våra jobb” och förorsaka arbetslösheten.
En studie som gav rubriker förra veckan visade att Sverige är näst sämst i Europa på integration. Sexton euro­peiska länder undersöktes, däribland Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Norge och Danmark. Bland invandrare som har bott i Sverige upp till 10 år är 23 procent av männen arbetslösa – och 27 procent av kvinnorna.
Barn till föräldrar som är födda utomlands drabbas i mycket större utsträckning av barnfattigdom. Såda­na diskriminerande strukturer vilar samhället på.
Samtidigt skulle stora delar av vården, från läkare till vårdbiträden, ­inte fungera utan invandrare. Samma sak med landets byggen.

Skapandet av en ny låglönemarknad är en medveten politik från Alliansen. Centern fortsatte den 16 december med att gå ut med idén om en helt ”fri” invandring som ett medel att avskaffa LAS (Lag om anställningsskydd) och sänka de lägsta lönerna.
Kamp för lika och höjda löner, samt kollektivavtal för alla, är den kanske viktigaste antirasismen som situationen skriker efter.
Rasismen är en klassfråga också för att det är vanliga löntagare och låginkomsttagare som förlorar på splittring – något som försvagar motståndet mot högerpolitiken.

Men tar inte Sverige in ”för många”?
Det finns för många flyktingar i världen. Alla som har sett tv-bilderna från till exempel Syrien och Kongo och som har någon form av empati i kroppen borde väl fatta att det är den här fruktansvärda ­verkligheten som människor flyr ifrån.
Rättvisepartiet Socialisterna tar kamp för en värld fri från förtryck, krig, svält och miljökatastrofer. Tills det målet är uppnått måste vi också kämpa för att de människor som lyckas fly från katastroferna ska få en fristad.
 
Hur kan antirasismen byggas under 2013?
Fortsätt diskussionerna inom fackföreningarna.
Kommunal i Stockholm, representantskapet, har ställt sig bakom en motion till kongressen som säger att det är oförenligt att vara medlem i Kommunal och att vara förtroende­vald i en rasistisk eller nazistisk organisation, samt att Kommunal självt ska arrangera och aktivt delta i protester mot rasism. Det krävs lokal kamp som både agerar mot diskrimi­nering och för högre löner/mot varsel m m.
Om fackföreningarna i stort tog strid skulle rasismen kunna pressas tillbaka.
På skolor och i bostadsområden kan antirasistiska grupper sättas upp med återkommande stora demonstrationer mot rasismen. Alla mångkulturella organisationer borde ­agera.
Även flyktingar behöver stöd mot utvisning och för en förändrad asylpolitik, då de flesta som flyr inte får stanna.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!