Sanders skulle ha besegrat Trump – USA behöver ett parti för de 99%

2016-11-09 13:36:44
Med parollen ”politisk revolution mot miljardärklassen” var Bernie Sanders den kandidat som kunde ha besegrat Donald Trump. Sanders blev under kampanjen USA:s populäraste politiker och hade stor ledning över både Trump och Clinton i opinionsmätningarna.

Sanders kallade sig demokratisk socialist och fick massivt stöd för sin hårda kritik av Wall Streets banker och storföretag. Bland hans krav fanns avgiftsfri utbildning, avskrivning av studielån, sjukvård för alla och en minimilön på 15 dollar i timmen.

Hans kampanj tog inget stöd från banker och storföretag, utan samlade in nära 230 miljoner dollar (2,2 miljarder kronor) från över två miljoner anhängare (medelbidraget var 27 dollar, 260 kronor).

Bland unga väljare fick han över två miljoner röster i primärvalen, fler än Trump och Clinton tillsammans. Till och med på Demokraternas konvent fick han 46 procent av delegaterna, trots att primärvalen var riggade för att gynna Hillary Clinton. Men när han accepterade Clintons kandidatur uppgav 41 procent av unga väljare att de inte tänkte rösta.

”I en opinionsundersökning utförd av NBC röstade 84 procent – över 75 000 – på att de önskade att Bernie Sanders fortfarande var med i valet till president. Hans kampanj gav en glimt av potentialen för miljontals människor att komma samman i en långtgående ’politisk revolution mot miljardärklassen’”, rapporterade Philip Locker från Socialist Alternative i en artikel i Offensiv i slutet av september. Då låg Sanders fortfarande 14 procentenheter över Clinton i opinionen.

Sanders var en klart starkare kandidat än Clinton i kampen mot Trump. En opinionsmätning i Wall Street Journal i maj visade att Sanders skulle besegrat Trump med 15 procent. Men för Demokraternas partiledning var det viktigare att behålla banden till Wall Street. De ledde därför en hård kampanj för Clinton mot Sanders.

Socialist Alternative, som är CWI:s anhängare i USA (Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen av CWI), förespråkade att Sanders skulle ställa upp som en oberoende kandidat. Att han ställde upp för att bli Demokraternas kandidat var en enorm hämsko på grund av Demokraternas historia.

Socialist Alternative har i flera kampanjer visat hur socialistiska idéer kan vinna masstöd i USA. Kshama Sawant från Socialist Alternative valdes till Seattles kommunfullmäktige 2013 med över 90 000 röster. Hon blev sedan omvald 2015. Valet av Kshama Sawant byggde på en uttalat socialistisk gräsrotskampanj som senare tvingade fram att Seattle blev den första större staden som beslutade om 15 dollar i timmen i minimilön.

När Sanders kapitulerade för Clinton med argumentet att rösta för ”det mindre onda”, alltså att Trump var värre, tappade han den masspublik han hade haft. ”Den en gång entusiastiska rörelsen bakom Bernie är nu till stora delar förvirrad, demoraliserad och uppsplittrad, inte längre kapabel att agera som en sammanhållen kraft som drar samhället vänsterut”, rapporterade Socialist Alternative i en artikel och varnade:

”Varje gång vänstern misslyckas med att organisera en kraftfull, kämpande arbetarklassutmaning mot storföretagens som-vanligt-politik kommer folklig ilska mot kapitalismens misslyckanden att  kanaliseras bakom högerns ’anti-etablissmang’-figurer som Trump. Ju mer vänstern knyter sig till Demokraterna, desto mer underminerar den sin egen trovärdighet genom att täcka för storföretagens politiker, och desto mer utrymme skapar de för Trump eller andra sorters högerpopulistisk trångsynthet att frodas”. Stödet till Demokraterna skulle, även om Clinton hade vunnit, banat väg för nya trumpfigurer.

Socialist Alternative gav sitt stöd till Jill Stein, det Gröna partiets kandidat, som det tydligaste antikapitalistiska valet med ett program som mycket liknade Sanders från primärvalet. En stor del av Demokraternas kampanj – reklam i tv med mera – handlade om att försöka vinna över Steins väljare på grund av hotet från Trump. Trots detta kunde Jill Stein vinna över en miljon röster.

I artikeln från september förklarade Philip Locker från Socialist Alternative:

”Vi kan inte bara ’vänta ut tiden’ fram till november för att stoppa Trump. Hans kampanj ger rasister självförtroende just nu. Vi behöver fredliga massdemonstrationer för att bemöta Trump var han än dyker upp och länka detta med bygget av en oberoende rörelse mot rasism och ojämlikhet. Opinionsundersökningar har ständigt visat att en massiv majoritet inte håller med den hatfyllda miljardären Trump. Om valet bara var en omröstning om hans vara eller icke vara skulle han besegras med lätthet.”

Socialist Alternative förklarar att de står för bygget av ett nytt parti:

”Konturen för ett nytt parti skulle kunna skapas på initiativ av de fackförbund till vänster som stödde Bernie, som National Nurses United, och sammanföra aktivister från Black Lives Matter, Occupy Wall Street, gröna, socialister och andra sociala rörelser som rör sig vänsterut. En början skulle kunna vara demokratiska konferenser för att diskutera en plan för att ställa upp oberoende kandidater och diskutera en plattform och strukturer för ett nytt rikstäckande parti.

För att vara effektivt skulle ett riktigt vänsterparti inte bara begränsa sig till valinitiativ. Förändring kommer främst genom masskamp och ett nytt parti ska fungera som ett centrum för organisering, för att bygga rörelser och solidaritet mellan olika kamper.

För att avgränsa det från etablissemangets partier ska ett nytt parti avvisa företagens pengar och som Kshama Sawant bör dess offentliga företrädare enbart ta den genomsnittliga lönen för de arbetande människor de representerar och donera resten av sin lön för att bygga rörelser för social rättvisa.

Demokraternas väljare är långt till vänster om partiledningen. Även många republikanska arbetarväljare – och de som inte känner att de har någon att rösta för – kan dras till ett djärvt kampprogram för att ta strid mot det skadade politiska etablissemanget. De styrande i de båda kapitalistiska partierna, som syftar till att stoppa ett nytt vänsterparti, skulle vara under press att göra eftergifter. 

Nästan överallt styrs kommunerna av bara ett av de två stora partierna, och ett nytt parti som kämpar för positioner i kommunfullmäktige och staten kunde göra snabba vinster.

Vi har inte råd med fler val med högern som den politiska kraft som fångar upp ilskan i USA. Det är angeläget att vi börjar bygga ett nytt kraftfullt parti för de 99 procenten, som förenar alla de sociala rörelserna i samhället i en gemensam politisk utmaning mot företagspolitikerna och högern.” – Ur en artikel av Patrick Ayers och Ty Moore.

Vänstern och socialister i USA känner hotet från Trumps valseger, men också trycket från de senaste årens kamprörelser. Valet understryker instabiliteten. Nu väntar en period av fortsatta strider och upptrappad klasskamp. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!