Sänkta pensioner och jobba till 75

2012-02-08 16:01:20
Nu annonserar Reinfeldt att han vill höja pensionsåldern till 75 år! Bakom förslaget ligger samma logik som privatiseringen av äldreomsorgen – att de äldre ”kostar för mycket”.

Reinfeldts förslag är precis vad EU och storföretagen kräver. Det är tydligast i krisländer som Grekland, där pensionerna har halverats och pensionsåldern höjts.
Förslaget visar också vad som väntar från politikerna när den svenska konjunkturen nu vänder neråt.

Sanningen är att de flesta arbetare redan idag tvingas sluta arbeta före den officiella pensionåldern på 65 år. LO-medlemmar – kommunalare, industriarbetare, transportanställda o s v – lämnar arbetsmarknaden i genomsnitt nån gång mellan 60 och 62 års ålder. Snittet för alla löntagare, alltså inklusive tjänstemän, är 64 år.
Fredrik Reinfeldt påstår att förslaget beror på att folk blir äldre och att pensionerna därför blir för dyra. Men det saknas inte pengar. Enbart de fyra svenska storbankerna har gjort över 200 miljarder kronor i vinst sedan 2008. Det skulle räckt till en höjning av pensionerna med 25 procent – med bibehållen pensionsålder.

Sedan över 20 år tillbaka pågår en rivning av välfärdsreformer i Sverige. Under Göran Perssons S-regering på 1990-talet genomfördes stora nedskärningar – inklusive den så kallade ”pensionsreformen” som drastiskt sänker pensionerna. I denna ingick också att pensionsåldern i praktiken höjdes till 67 år för att få ut full pension.

Högerregeringen har drastiskt trappat upp attackerna på välfärden. Pensionärerna har klämts åt dels genom att utsättas för högre skatter än löntagare, dels genom den massiva privatiseringen av äldreomsorgen.
Regeringens plan är att sänka den offentliga sektorns andel av svensk ekonomi till 45,9 procent år 2015 (1979 var andelen 60 procent).
Men hur resurserna fördelas är en fråga om kamp. En stark och kämpande arbetarrörelse med stöd av ungdomar, pensionärer m fl kan stoppa försämringar och tvinga fram förbättringar. Kapitalet och dess politiker måste utmanas.

Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Stoppa försämringarna för pensionärer – omedelbar höjning av pensionerna!
  • Riv upp pensionsuppgörelsen från 1994.
  • Fackföreningarna måste ta strid. För en massiv manifestation mot högerpolitiken.
  • För ett nytt arbetarparti med en socialistisk politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!