Sarkozys ”lag och ordning”

2013-03-27 16:36:47
Vem skulle sörja om Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy  hamnar i fängelset?
Sarkozy har som så många andra politiker fastnat med hela handen i syltburken. Hans brottsregister är lika långt som listan över antalet dopade tävlingscyklister, det vill säga oändligt.
Tidigare har han alltid lyckats smita undan den berömda ”rättvisan”, men nu har ”Sarkozy blivit föremål för en formell utredning om att ha tagit emot kampanjmedel från arvtagaren till kosmetikföretaget L’Oreal, Liliane Bettencourt. Beskedet kom sedan Sarkozy tidigare under dagen under förhör överraskande konfronterats med flera tidigare medlemmar ur Bettencourts personal, bland annat hennes förre butler” (Expressen den 22 mars).
Sarkozy anklagas för att ha tagit emot ett tjockt kuvert med sedlar från Bettencourt, som anses vara världens rikaste kvinna, under valkampanjen 2007. Totalt fick Sarkozy, eller lurade sig till, 4 miljoner euro, dryga 35 miljoner kronor. Enligt åklagaren lurade Sarkozy den åldrande damen med vacklande hälsa. Hon placerades under förmyndarskap 2011.
Om det visar sig vara sant kan Sarkozy dömas till tre års fängelse. Den förre presidenten sägs enligt pressen vara i ett ”tillstånd av absolut oförstående” inför anklagelsen.
Själv tror jag inte för ett ögonblick på att Sarkozy är oskyldig. Som president gjorde han det till en vana att sno pengar från äldre. Sarkozy ansåg att slaget om pensionerna 2010 var den störs­ta strid han deltagit i och när pensionsförsämringarna klubbades på hösten samma år var det en segerrusig Sarkozy som gratulerade sig själv till denna ”hi­storiska triumf”.
Sarkozy är ”Den girige”.
Det första Sarkozy gjorde som president var att ge sig själv en rejäl lönehöjning – från nära 1 miljon till nästan 2,4 miljoner kronor.
Är det dessutom inte ironiskt att Sarkozy, som gjorde lag och ordning till sitt paradnummer i sitt försök att bli återvald som president 2011, nu kan hamna bakom lås och bom?
I valrörelsen 2012 tävlade han också med Front Nationals Marine Le Pen om vem som är mest rasistisk och längst ut till höger.
När inte det gav utslag i opinionen valde Sarkozy att bjuda på öl och vin till dem som kom och träffade honom när han förlade sin valkampanj till barer och restauranger. Men inte heller det gick så bra. Sarkozy betalade inte, han smet från notan…

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!