SAS-avtalet har redan fått spridning

2012-12-02 00:11:01
Efter ett halvårs förhandlingar, och efter ett nej från Arbetsdomstolen på grund av bristande dokumentation, gav IF Metallklubben efter för Kasthalls krav på indragen bonus till de anställda – med resultatet att lönekuvertet minskar med upp till 8 000 kronor i månaden för de anställda.

– Jag är chockad, ledsen och förtvivlad. Vissa av oss kan bli tvungna att gå från hus och hem, säger en ­anställd till Borås Tidning.
Den anställde vill vara anonym av rädsla för att det ska straffa sig att ha talat med media inför de kommande förhandlingarna om det så kallade kvalifikationstillägget. Detta tillägg styrs av nya kriterier om kompetens och yrkesskicklighet, och när de omförhandlas kan det ge en viss höjning – eller en ännu större sänkning av lönen. Det är 63 anställda hos mattillverkaren Kasthall i Kinna som drabbas.
Företaget räknar med att spara ungefär 4 miljoner kronor per år genom de sänkta lönerna, men det går inte dåligt för Kasthall, under de senaste åren har vinsten legat på 2-3 procent.
Efter att riskkapitalbolaget ­Karnell köpte företaget 2010 har man som långsiktigt mål att uppnå 10-12 procents vinst, och det är just det som är syftet med lönesänkningen, att höja vinstmarginalerna.

Både ledningen på Kasthall och Svenskt Näringsliv vill göra en stor poäng av att det inte rör sig om en faktisk lönesänkning, eftersom det är en rörlig lönedel, men oavsett vilket ord man väljer att sätta på det kommer summan att bli mindre i lönekuvertet för dem som drabbas. Det är ingen slump att en överenskommelse har slutits precis efter SAS-krisen, trots att förhandlingarna pågått i över sex månader.
IF Metalls krisavtal 2009 var ett steg i den riktning som SAS nu tagit ett gigantiskt kliv åt – nämligen att genom utpressning och hot om ­varsel eller konkurs tvinga facken till stora eftergifter.
Nu samlas politikeretablissemang­et med storföretagen för att tillsammans förklara att ”SAS inte kommer bli modell” för arbetsmarknaden i Sverige i framtiden, men allt pekar på att om inte facken samordnar sig till gemensam kamp kommer ­attackerna att hårdna allt eftersom varselvågen stiger och sprider sig.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!