SAS planerar att lämna Skandinavien

2017-02-08 14:57:08
SAS har aviserat att de skaffar sig ett irländskt luftfartstillstånd och etablerar baser i Spanien och London. Till att börja med är det ca 10 procent av verksamheten som kommer flyttas dit. Fackföreningarna reser ragg mot detta som är en utflaggning likt den som redan skett inom sjöfarten.

”Beslutet kan ses som ett politiskt ställningstagande där bolaget markerar att förutsättningarna för att bedriva lönsam flygtrafik i flygbolag med svensk flygpersonal har försvunnit de senaste åren” skriver Svensk Pilotförening i ett pressmeddelande.

Lise Iderström på Unionen menar i Dagens Arena att baser utomlands innebär att konstiga anställningsformer sprider sig så som att kabinpersonal är egenföretagare som betalar sina egna sociala utgifter.
I februari 2016 tog Unionen ut 30 kabinanställda i strejk på bemanningsföretaget GEC som flyger för SAS. De hade vägrat teckna kollektivavtal men backade efter en dags strejk. I juni var det pilotfackets tur att strejka mot SAS. Facket pekade då på hur SAS sedan 2012, när det talades om konkurshot, minskat kostnaderna för piloter med 40 procent. Strejken riktade sig mot företagets indelning av ett lönemässigt A-lag och B-lag. Strejken var delvis en framgång.
Det är med andra ord inget nytt att SAS är en av lirarna i flygbolagens destruktiva race mot botten när det gäller anställningsvillkor, arbetsmiljö och allas säkerhet. Nu tar alltså SAS ett nytt kliv nedåt genom att flytta verksamheten utomlands.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har krävt av regeringen att staten som storägare i SAS går in och stoppar planerna. Stefan Löfven ville inte kommentera uppgifterna i media. Rättvisepartiet Socialisterna stödjer fullt ut kravet att staten måste sätta ner foten. SAS ska inte bara som svenskt statlig företag stanna i Sverige utan vara ett föredöme och föregångare när det gäller anställningstrygghet, löner och säkerhet.
Vänsterpartiet borde för att sätta tryck på regeringen mana till kamp tillsammans med fackföreningarna. Frågan måste växa och diskuteras av alla. Uppslutningen i demonstrationer skulle kunna bli stor om det görs klart att SAS agerande kan få efterföljare i vilka branscher som helst och därför berör alla löntagare och flygresenärer. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!