SD bjuds in i värmen

2014-12-10 12:41:51
Samarbete mellan Sverigedemokraterna och etablerade partier pågår i flera kommuner. I Landskrona behöll Torkild Strandberg (FP) makten efter förhandlingar med SD.

”Vi har sagt att så långt det är möjligt ska Sverigedemokraterna behandlas som vilket parti som helst”, sa Strandberg till SVT.
Det är framför allt i Skåne som det finns ett utvecklat informellt samarbete. Det är också där som Sverigedemokraterna är starkast. I Svalöv fick SD ett kommunalråd sedan Moderaterna röstat på honom istället för på Centerpartiets kandidat.
I Ängelholm är det S som har släppt in SD i värmen, rapporterar Dagens Nyheter. Socialdemokraternas budgetförslag fick stöd av SD eftersom det innehöll pengar som gav SD en betald politisk sekretare. ”Det är en supertrevlig stämning mellan oss politiker i Ängelholm. Senast i förra veckan åt vi lunch med varandra och skrattade och hade trevligt”, berättade Johan Wifralius (SD) för Dagens Nyheter.

På ledar- och debattsidor har allt fler inom högern öppnat för antingen ett samarbete med SD eller en anpassning till SD:s flyktingpolitik.
Ett förslag som har lanserats är till exempel att uppehållstillstånd ska bli tillfälliga istället för permanenta. Ett annat att kraven på de som vill få hit anhöriga ska skärpas, som Moderaterna har föreslagit i riksdagen.
Viktigare än förslagen i sig – som skulle öka osäkerheten för den som tvingas fly – är att de öppnar dörren. I Danmark har de etablerade partiernas anpassning bara lett till att Dansk Folkepartis krav har blivit ännu omänskligare. I Norge ledde det till att Fremskrittspartiet fick sätta tonen ända fram till att de fick ingå i regeringen.
Där anpassning och samarbete genomförts i andra länder har det inte stoppat rasistpartierna. ■