SD blev störst på ökänd nazistsida

2013-01-12 01:16:48


SDU demonstrerar med polisbeskydd i Göteborg i april 2011. De möttes av stora protester med antirasister som kommit för att visa sitt missnöje med Sverigedemokraterna och deras rasistiska högerpolitik.

Sverigedemokraterna fick flest röster när den ökända nazistiska hemsidan nationell.nu frågade sina läsare vilken organisation som ”imponerar mest”. Det visar att många nazister förstår att SD bereder mark för dem.

Särskilt efter nedläggningen av nazist­sidan info14 har nationell.nu blivit den dominerande hemsidan för nazister och rasister från olika grupperingar.
Nationell.nu har en särskilt grov antisemitisk profil med uttalanden som att ”judarnas era är snart förbi”. En typisk artikel låter så här: ”När Jimmie Åkesson besökte juden Göran Rosenberg i TV4 så sade juden Rosenberg att affischer med blåögda och blonda svenska barn inte borde få användas, utan snarare ersättas med negrer och araber.”

Efter att Aftonbladets ­kultursida uppmärksammat nationell.nu och en del andra nazisthemsidor ­hotades kulturchefen Åsa Linderborg med att ett pris har satts på hennes huvud. Hon kallades judehora, rasförrädare, kommunist, kulturmarxist i meddelanden som sa att hon skulle mördas och våldtas.
När nationell.nu frågade sina läsare vilket parti/organisation de tycker bäst om, fick alltså Sverigedemokraterna fler röster än någon av de öppet nazistiska grupperna. Sammanlagt svarade dock endast 2 450 personer, vilket också visar att nazis­terna inte är så många som de vill ge intryck av på internet.
Stödet bland nazistsidans läsare visar samtidigt att Sverigedemokraterna långt ifrån har lyckats putsa fasaden med löftet om ”nolltolerans” mot de grövsta rasisterna.

Nazisterna och SD-rasisterna har en slags arbetsfördelning. Riksdagen och media ger utrymme åt Jimmie Åkesson, vilket öppnar nya dörrar för nazistgrupperna.
Dubbelspelet är också tydligt i SD-ledningens fortsatta behandling av Erik Almqvist efter Expressens publicering av filmen där Sverigedemo­kraterna Erik Almqvist, Kent ­Ekeroth och Christian Westling hotar bland andra komikern Soran Ismail.
Almqvist lämnar både riksdagen och SD-partiet. Men han ska samtidigt via ett eget bolag delta i en ny satsning från Sverigedemokraterna på en webbtidning och egen webb-tv.
Almqvist meddelade också att han kommer att fortsätta sin ”politiska aktivitet”.

Allvaret i kampen mot rasism och nazism understryks på nytt i en artikelserie om Ungern av Gellert ­Tamas i Aftonbladet.
Han beskriver det brutala våldet mot romerna samt antisemitismen och utrensningarna inom media och kultur.

Det rasistiska partiet Jobbiks politik har i mycket genomförts av regeringspartiet Fidesz. Det har ytterligare stärkt Jobbik, som har egna uniformerade våldsgrupper trots att det Ungerska Garde de bildade formellt har förbjudits.
Men artiklarna i Aftonbladet visar också en hoppfull sida. 50 000 demonstrerade mot rasism i Budapest sedan en representant för Jobbik krävt registrering av landets judar. Och Gellert Tamas rapporterar att ”De senaste dagarna har demonstrationer, ockupationer och sittstrejker brutit ut på gymnasieskolor och universitet över hela landet”, mot regeringens nya skolpolitik, bland annat högre avgifter.
Rasistgrupper runt om i Europa försöker lära av Jobbik, som ­medvetet satsade och samlade kraft på internet och ”alternativa media” innan de gick ut på gatorna. Jobbik gynnades också av det inofficiella samarbetet med högerpartiet Fidesz och av den djupa sociala krisen.
Lärdomen är att rasismen måste stoppas redan från början – med en enad kamp mot högerpolitik och mot rasistisk splittring. Denna kamp fortsätter under 2013.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!