SD och M i Hörby attackerar facket

Hörby kommunhus där SD vill hindra facken från att utföra fackligt arbete (Foto: Jorchr / Wikimedia Commons).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Sedan valet 2018 styrs Hörby kommun av SD, M och det lokala högerpartiet SPI. Efter valet har SD och M genomdrivit stora besparingar inom den kommunala verksamheten som bland annat har lett till försämringar av arbetsmiljön för de anställda inom skolan, vården och omsorgen.

Ökad stress har lett till ett ökat antal sjukskrivningar. Den försämrade arbetsmiljön har dessutom lett till att 25 chefer har sagt upp sig och slutat på drygt ett år. Medarbetare inom kommunen har berättat om mobbning, förtal och trakasserier av de som påtalat brister.
Ledande representanter för kommunledningen, bland annat SD:s gruppledare i kommunfullmäktige Stefan Borg, har öppet attackerat fackföreningarna på sin Facebook-sida. Stefan Borg ifrågasätter fackets rätt att kritisera besparingar och protestera mot orättvisor.
Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito, även hon SD-politiker, höll ett tal i kommunfullmäktige där hon attackerade fackföreningarnas rätt att kritisera missförhållanden och kallade facket för ”politiserat”. M-politikerna i Hörby kommun har inte varit sena i att stämma in i attackerna. 

Den 26 februari sammankallade facken Kommunal, SSR, Vision och SACO-rådet till en demonstration i protest mot planerade nedskärningar och den dåliga arbetsmiljön inför kommunfullmäktiges sammanträde. Drygt 150 personer slöt upp i proteserna. SD:s företrädare kallade demonstrationen för ”ett generalangrepp på folkstyret”! 
Detta visar tydligt på vilken syn SD och M har på yttrande- och demonstrationsfriheten och rätten att organisera sig.
Med all tydlighet visar det också på att högern med SD och M i spetsen är beredda att inskränka fackets möjligheter att verka, precis som när nazisterna införde ett förbud mot fackföreningar i Tyskland 1933. Förbundsordföranden för Akademikerförbundet SSR, Heike Erkers, säger i en intervju till tidningen Akademikern att man måste synliggöra varningstecknen tidigt.

Högerpolitiken under ledning av SD och M blir allt tydligare och attackerna på bland annat välfärden, kulturen, yttrandefrihet, organisationsfrihet och religionsfrihet skärps.
Tiggeriförbud, slöjförbud, förbud mot ”menskonst”, ökad rasism och attacker på flyktingar och invandrare och fackföreningar, attacker på LAS, införande av marknadshyror, attacker på obekväma journalister… Listan blir längre och längre.
Nu är det verkligen dags att sätta stopp för högerpolitiken. Fackföreningar och andra intresseorganisationer måste förbereda och kalla till nationella protester mot högerpolitiken. De planerade demonstrationerna mot januariavtalet den 18 april måste bli avstampet för att göra slut på högerpolitiken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!