SD-rasism får genomslag i flera Skånekommuner

2019-01-16 11:00:10

foto: News Øresund – Johan Wessman
Slopade modersmålsundervisningar och tiggeriförbud i SD-rasismens spår.

Sverigedemokraternas politik får nu allt större genomslag i många kommuner. I flera kommuner i Skåne och Blekinge styr SD antingen i minoritet eller tillsammans med Moderaterna och/eller KD, eller samverkar med Moderaterna.

Efter framgångarna i valet kan nu SD påverka kommunpolitiken så att arbetar- och invandrarfientliga beslut trummas igenom. Högerpolitik och rasism har fått större fotfäste i Sölvesborg, Bromölla, Hörby, Staffanstorp, Trelleborg och Vellinge.

Här följer flera exempel på hur SD:s politik yttrar sig i praktiken.
I Sölvesborg, där man styr tillsammans med M och KD samt två andra lokala partier, blir det flera ordningsvakter med utökade befogenheter på stationen och neddragning av pengar till modersmålsundervisning. Man vill även införa tiggeriförbud och att nyanlända inte längre ska få tillgång till kommunala lägenheter.
I Hörby, där SD styr tillsammans med M, KD och pensionärspartiet SPI, har man beslutat om fler ordningsvakter och mindre pengar till modersmålsundervisning.

I Bromölla styr SD i minoritet med stöd av M och KD som vill införa tiggeriförbud, fler väktare och fler övervakningskameror. Man vill också göra ”ett mångkulturellt bokslut” för att ta reda på invandringens kostnader.
I Staffanstorp där M styr med stöd av SD blir det fler övervakningskameror, fler väktare och tiggeriförbud. Dessutom fortsätter man att tvinga nyanlända att bo i undermåliga husvagnar utan rinnande vatten och toaletter, samtidigt som man vill införa integrationsplikt för nyanlända – cynism på högsta nivå.
I Trelleborg där M och KD styr i samarbete med SD är man inte sämre. Där blir det flera väktare och mera övervakningskameror, ingen modersmålsundervisning i förskolan, nyanlända ska bo i husvagn och man kommer att polisanmäla ensamkommande som har ljugit om sin ålder.
Andra kommuner som inte styrs av SD har inspirerats av dem. Det L-styrda Landskrona vill nu också införa tiggeriförbud, inspirerade av M-styrda Vellinge kommun.

Vad vi nu ser i kommun efter kommun är hur extremhögern och rasister, påhejade av andra borgerliga partier, attackerar invandrare, nyanlända och romer, skär ner resurser till skola och omsorg, ökar segregeringen i boendet och försämrar sjukvården.
För att stoppa detta behövs organiserad kamp mot högerpolitiken från gräsrötter, facken och andra samt ett nytt kämpande socialistiskt arbetarparti. Det brådskar att bygga motståndet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!