SD-rasismen måste bekämpas

2016-10-12 14:40:03

foto: Natalia Medina
Protest mot SD under RS valkampanj i Haninge år 2014.

Anna Hagwall, SD, skrev i sin riksdagsmotion att ingen ”etnisk grupp” ska tillåtas kontrollera media. Med ”etnisk grupp” menade hon ras, mer specifikt judar och familjen Bonnier. Hon krävde också att SVT skulle begränsas för att stoppa ”politiskt korrekta” nyheter.

Dagen efter sägs Hagwall ha avgått från sina poster och vara på väg ut. SD-pampen Mattias Karlsson kritiserar henne. Men hon sitter kvar i riksdagen i två år till, liksom i Rättviks kommunfullmäktige.

Det mesta som gäller SD går på repeat (i repris). Gång på gång avslöjas eller avslöjar ledande SD:are sig själva som öppna rasister.

Den senaste veckan har det också handlat om Oscar Sjöstedt, partiets ”ekonomisk-politiske talesman”. Hemsidan ”Inte rasist, men…” (IRM) visade en video från en fest 2012 där Sjöstedt berättar om tyska nazister som sparkar på ett fårkadaver och säger ”Die Juden”. Deltagarna på SD-festen, däribland just Mattias Karlsson, skrattar gott. IRM följde sedan upp med rapporter från Sjöstedts skoltid, där han var känd som ”Rasse-Oscar” och enligt vittnen har gjort hitlerhälsning.

Men medan Hagwall sägs ha petats har SD-topparna inte funnit något skäl att peta på Oscar Sjöstedt. Liksom Kent Ekeroth, som var med på järnrörsnatten och är drivkraften bakom hatsajten Avpixlat, sitter Sjöstedt säkert. De anses vara för populära inom partiets rasistiska bas.

Ekeroths politiska sekreterare Dick Abrahamsson tvingades dock avgå för någon vecka sedan efter att upprepade gånger ha hyllat Ryssland och Vladimir Putin. Det finns inte sällan en beundran för den ryske presidenten inom extremhögern i Europa. Det var också Ekeroth som anställde ”Egor Putilov”, en av många pseudonymer på en person som bedrev hets mot bland annat ryska vänsterkritiker.

I partiledardebatten i SVT:s Agenda i söndags försökte övriga partiledare få Jimmie Åkesson att kommentera affärerna. Som om han skulle vara så mycket bättre än sina avslöjade medarbetare. Åkesson jämförde raden av händelser med att ”ett par enskilda politiker i ett parti gör en dumhet eller framställs som att de har gjort en dumhet”. Det är dock lätt att se att det är samma parti och samma dumhet, gång på gång.

I partiledardebatten sa statsminister Stefan Löfven, Socialdemokraterna, att SD är ett rasistiskt och nazistiskt parti. Han sa också senare att SD för 20 år sedan när Åkesson gick med hade hakkors på sina möten. SD försöker nu säga ”vi hade inte alls hakkors för 20 år sedan”. Men att hakkorsen kanske togs bort några år tidigare ändrar ingenting.

Hagwall, Sjöstedt, hakkors – det handlar helt och hållet om taktik. SD-toppen manövrerar för att vinna röster i val och då måste anknytningarna till nazismen, grova ”skämt” och hets mot judar sopas under mattan. Inte försvinna, men inte synas.

SD och dess rasism måste bekämpas. De är idag inte som den klassiska nazismen en våldsam massrörelse, men de är ett hot. Det är bra att deras hemska uttalanden blir offentliga och granskas, men det räcker inte. Det gör naturligvis inte heller några partiledardebatter.

SD:s politik av rasism för att splittra, dess hets mot fackliga rättigheter och feminism, dess försvar av vinstprofitörer i välfärden, stödet SD ger till nedskärningar och privatiseringar – allt detta måste utmanas av en verklig rörelse. Demokratiskt organiserade gräsrots­organisationer som säger nej till rasism och orättvisor och kämpar för upprustad välfärd, bostäder och jobb med en lön att leva på måste byggas upp. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!