SD-rasister mot demokrati och asylrätt

2016-08-10 11:19:31

foto: Wikimedia Commons
Järnrörs-Kent och SD vill inskränka alla demokratiska fri- och rättigheter.

Uppmuntrad av S-MP-regeringens och Allianspartiernas nya lag mot asylrätten går Sverigedemokraten Kent Ekeroth till attack mot demonstrationsrätten. Bara ”svenska medborgare” har rätt att demonstrera, enligt Kent Ekeroth som vill låsa in flyktingar och helst av allt skulle vilja förbjuda alla att demonstrera för flyktingars rättigheter och mot rasism.

Kents Ekeroths rasistiska och antidemokratiska angrepp har stöd av hela SD-ledningen. Så var det också när Kent Ekeroth tillsammans med två andra sverigedemokrater beväpnade med järnrör gick till angrepp mot bland andra komikern Soran Ismail år 2012 och skrek rasistiska och sexistiska skällsord mot förbipasserande som de inte ansåg tillhöra ”vårt Sverige”. Kent Ekeroth står också bakom den ökända hatsajten Avpixlat.
Ekeroth är en fullblodsrasist som ifjol i ett tal i Trelleborg talade om att ”nu smäller det” och uppmanade åhörarna till att ”göra allt” för att stoppa flyktingboenden. Hans tal kunde inte annat än tolkas som ett stöd till våldsamma attacker mot flyktingförläggningar. Samtidigt lade Sverigedemokraterna i Lund med Kent Ekeroths bror Ted i spetsen fram kartor och listor över flyktingboenden i Lunds kommun.

I Trelleborg talade Kent Ekeroth, med instämmande från nazister, om att Sveriges undergång var nära och att han ville bo ”i ett svenskt Sverige” med stängda gränser och massutvisningar. I skydd av regeringens attacker på asylrätten – en demokratisk rättighet – trappar Kent Ekeroth och SD nu upp SD-rasismen med krav på att den grundlagsskyddade demonstrationsrätten endast ska gälla för ”svenska medborgare”, vilket är en direkt uppmaning till attacker på flyktingar som demonstrerar och som kräver att få stanna.
Asylsökande ska hållas inlåsta i väntan på utvisning, säger SD-rasisterna som vill tysta alla som kräver att asylrätten ska återinföras.

Det var inte så länge sedan som en stor del av landets befolkning inte räknades som medborgare. Det var bara för dryga 100 år sedan. Den tidens Kent Ekerotare – högern i Svenska Valmansförbundet som idag heter Moderaterna – ville inte heller att de skulle ha rätt till att demonstrera.
Det skulle ta många år och kräva både masskamp och revolutioner innan kvinnor i Sverige räknades som ”fullvärdiga medborgare”, var valbara och fick rösträtt. Först 1921 infördes den allmänna rösträtten – innan dess hette medborgarrätten pengar. Som ”fullvärdig medborgare” räknades fram till dess bara den man som var myndig, hade arbete, betalade skatt och ”uppförde sig”. Kvinnor räknades inte alls och mer än en tredjedel av männen var inga ”riktiga medborgare” och fick inte rösta.
Knappast något land hade så många inskränkningar i medborgarrätten och rösträtten som Sverige. Det är till den tiden som SD-rasisterna vill vrida tiden tillbaka. SD:s påstådda ”nolltolerans” mot rasism har avslöjats som nolltolerans mot demokrati.

”Kvinnor och arbetare borde vara hemma, inte ute på gatorna”, sa högern när den framväxande arbetarrörelsen tog kampen för medborgarrätt och rösträtt ute på gatorna. ”Vi fordra full medborgarrätt”, skrev de socialdemokratiska kvinnoklubbarna på sina fanor. Om inte arbetarna och kvinnorna hade gått ut på gatorna i trots mot myndigheterna, lagarna, polisvåldet, högern och kungen skulle medborgarrätt fortfarande bara handla om en sak – kön och plånbokens storlek.
Kampen för asylrättens återinförande – mot högerpolitik och rasism – är också en kamp för demokrati. Idag vill SD-rasisterna stoppa asylsökande från att demonstrera – vilka följer härnäst? Unga som demonstrerar mot bostadsbristen eller arbetare som kämpar för kollektivavtal?
Nu är det mer nödvändigt än någonsin att gå ut på gatorna i gemensam kamp för flyktingars rättigheter och återinförande av asylrätten.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• Enad kamp mot högerpolitik och rasism. Låt börsbolag och rika betala för ett program för bostad, välfärd och jobb åt alla.
• Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller som stoppar flyktingar från att söka skydd och asyl.   
• Stoppa tvångsutvisningarna och polisjakten på flyktingar.
• Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen.  
• Masskampanjer mot rasism, attentat och skuldbeläggning av flyktingar.   
• Låt de flyktingar som finns i landet stanna. Flyktingamnesti – nu.
• Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna.  
• Nej till låglönemarknad – lika rättigheter och kollektivavtal.  
• Internationell solidaritet: Global kamp mot imperialismens krig och plundring.
• Skrota kapitalets krisande EU & EMU. För en demokratiskt planerad ekonomi.
• För ett demokratiskt och socialistiskt Europa i en socialistisk värld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!