Sd stoppade i göteborg

2008-11-24 21:55:55
I lördags hade sverigedemokraterna utannonserat en "demonstration" i Brunnsparken. På alla de orter som kringresande sverigedemokrater den senaste tiden försökt att hålla utåtriktade aktiviteter har de stoppats av lokalbefolkningen och antirasister. Så skedde också i Göteborg.

Mycket till "demonstration" blev det inte för sd. Endast tre ditresta medlemmar från Skåne deltog. Några nazister från info 14 som lovat att skydda mötet sågs inte heller till. De enda åskådarna som sd drog var tre onyktra skinnskallar med sverigetröjor och systemetpåsar.

Vad som istället var den dominerande bilden denna lördag var den stora antirasistiska demonstration som stoppade sd:s torgmöte. Den massiva antirasistiska demonstrationen samlade 200-300 personer.

Göteborgs nätverk mot rasism (GNMR) och de grupper som ingår där hade flera samlingar i centrala Göteborg under lördagen. I Brunnsparken samlades Rättvisepartiet Socialisterna redan kl 12.00. Andra samlingsplatser fanns på Kungsportsplatsen och Valand.

Klockan 13.15 kommer sd tillsammans med ett stort polispådrag. Rättvisepartiet Socialisterna har då redan tagit bron till Brunnsparken. När sd:s talare Erik Almqvist skulle börja tala hade övriga i GNMR anslutit och hela Brunnsparken omringats, hans tal avbröts direkt av burop och antirasistiska talkörer. "Inga gator inga torg – åt rasister i Göteborg", "inga rasister på våra gator" överröstade högtalaren.

Polisen hade mobiliserat stort för att sd skulle få hålla sitt möte. "Vi är här med alla resurser vi har" kommenterade polisen till media samma dag. Polisen agerade som rasisternas vakthundar men förgäves, mötet överröstades från början till slut.

Viss media har sedan dess försökt framställa det hela som ett bråk. "Det blev bråk vid sd torgmöte" skrev GT i sina första rader för att sedan fortsätta "Men några handgripligheter uppstod aldrig mellan Sverigedemokrater och motdemonstranter. Polisen hade inte heller några större problem med motdemonstranterna", vilket bråk GT syftar på är en fråga man ställer sig. Även enligt enligt polisens presstalesman, Stefan Gustavsson gick det hela lugnt till.

"Fuck sd dom kan dra – Brunnsparken tillhör oss idag" var en av RS talkörer. RS har sedan fått mycket uppmärksamhet i media, "Motdemonstranter från framförallt Rättvisepartiet socialisterna lyckades avbryta Sverigedemokraternas möte" rapporterade SR. "Motdemonstranterna kom framför allt från Rättvisepartiet socialisterna" skriver GP. Vi vill absolut inte ta åt oss äran för hela blockaden. Det var en rad olika organisationer och oorganiserade som deltog. Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar var bara en fjärdedel av demonstrationen.

Samtidigt har media antytt att RS medlemmar skulle ha rivit sönder en sdfana och kastat ägg.
– Att påstå något sådant är befängt, de som arbetar med oss vet att det är inte våra metoder, säger Ammar Khorshed.

Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna intervjuades samma dag av TV 4. Han tillbakavisade att det skulle vara odemokratiskt att stoppa sd.
– Detta är demokrati i praktiken. Det är de som värnar om demokratin som har en skyldighet att stoppa sd. De är ett parti som som står för olika regler och lagar för folk beroende på varifrån man kommer, det är odemokratiskt, sa Kristofer. Sedan pekade han på de kopplingar som sd har med de mer våldsamma nazistiska grupperna.
– Sd ersättare i Göteborgs kommunfullmäktige har vid 21 tillfällen i år gett ekonomiska bidrag till nazistiska SMR som är en av de våldsammaste nazistgrupper i landet, förklarade Kristofer.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer fortsätta att stoppa sd och andra rasister och nazister vartän de dyker upp. Vi tar också kamp mot etablerade partiers rasism.

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!