Seger för Birminghams sopgubbar

2017-12-06 16:22:05

foto: DFID – UK Department for International Development
Kamp ger resultat – Birminghams kommun tvingades ge vika för sopgubbarnas massiva tryck.

Birminghams sophämtare vann. Efter fler månaders kamp mot försämringar i löne- och arbetsvillkor följt av varsel om avsked har sophämtarna vunnit mot kommunen, som styrs av nedskärningspolitiker från socialdemokratiska Labour.

I slutet av juni gick Birminghams sophämtare ut i strejk mot kommunledningens planer på att sänka lönerna och försämra arbetsvillkoren.
I augusti avbröt sophämtarna sin strejkaktioner efter att kommunledningen sagt sig vara villig att sluta en uppgörelse. Men det var inget utslag av en vilja att finna en lösning, utan en avledningsmanöver i syfte att förbereda en ny attack.

Den 31 augusti meddelade kommunen att sophämtarna skulle avskedas. Det stod klart att Labourstyret ville göra sig av med en stridbar arbetargrupp och att striden skulle komma att bli långvarig.
Det finns många likheter mellan kampen i Birmingham och sopgubbarnas kamp i Stockholm. Stridsfrågorna är samma och mot ett kommunstyre som driver oförsonlig arbetsgivarpolitik.
Den 27 september fattade domstolen, sedan sophämtarnas fack Unite the union hade stämt kommunen, ett interimistiskt beslut som olagligförklarade varslet. I slutet av november skulle domstolen avkunna sin slutliga dom.
Det var sophämtarnas första seger. Men eftersom det inte gick att lita på kommunen fanns inget skäl till att avveckla kampen.

Strax innan domstolen skulle sammanträda meddelade kommunledningen att man drar tillbaka varslet och att det nya avtalet med sophämtarna skulle bygga på det gamla.
Förutom detta lovade kommunen att återanställa det fackliga ombud som hade avskedats under kampen och att ge plats för facket i den arbetsgrupp som ska utarbeta förslag till hur den framtida sophämtningen ska organiseras. I utbyte mot allt detta var sophämtarna och deras fack beredda att acceptera femdagarsvecka, men utan att antalet arbetstimmar ökar.
Dessutom ska kommunen betala fackets rättegångskostnader.
På ett segermöte den 25 november sa sophämtarna ja till den nya uppgörelsen med kommunen som sträcker sig fram till april 2019.
Men sophämtarna har noll förtroende för kommunens ledning och är beredda att omedelbart gå ut i kamp igen om det visar sig att kommunen inte är beredd stå fast vid den överenskommelse som har slutits. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!