Seger för bussförarna

2006-10-11 14:23:40
I Stockholm har bussförarnas kamp lett till en total seger som kommer att bli historisk för förare i hela landet. Äntligen försvinner kontanthanteringen från bussarna i Stockholm. Men kampanjen har varit komplicerad.

Kampen mot kontanthanteringen ombord på bussarna har varat under snart ett decennium. Runt om i landet har bussförare på olika sätt kämpat mot den ökade rån- och våldsrisk kontanterna innebär.
Senast var det Östergötland och Örebro som figurerade i pressen efter att förare rånats.
Kommunalarbetarförbundet har tillsammans med fackförbundet Seko under de senaste två åren drivit en kampanj mot kontanterna. Problemet har dock varit att den i stort sett inte haft något innehåll i form av verklig kamp.

Ökat antal kontantresor

Det var utgångspunkten när Kommunal sektion 34 bestämde att driva en kampanj mot kontanthanteringen inom SL-trafiken i Stockholms län. När taxesystemet skulle ändras, ville vi att det skulle läggas upp så att kontanterna minskade, inte ökade.
Politikernas huvudsakliga syfte med taxesystemet var dock att vinna röster bland resenärerna och lade därför, av bekvämlighetsskäl, hela tyngden med betalningarna på förarna.
Det nya systemet har inneburit att antalet betalda resor ombord på bussarna har ökat med mellan 800 och 1 000 procent. Avräkning av kontanter och inköp av biljetter har blivit en daglig sysselsättning för länets alla förare. En syssla vi förutsätts sköta på fritiden.
Dessutom har exponeringen av förarna och det faktum att de innehar kontanter ökat.
Våld, hot och rån är de viktigaste frågorna i en förares arbetsmiljö. Var femte förare har någon gång utsatts för rån eller rånförsök. Slipper man kontanterna och viseringen försvinner 99 av 100 problem.
Kampanjen i Stockholm har därför dels drivits som en arbetsmiljökampanj, genom skyddsorganisationen, dels som en opinionskampanj via de fackliga strukturerna.

Skyddsstopp

Beslut i kampanjen har tagits på möten som samlat alla huvudskyddsombud och klubbordföranden ute på depåerna.
I Östergötland och i Örebro använde man möjligheten att skyddsstoppa kontanthanteringen efter rån. Vi såg att detta skulle vara en framkomlig väg om vi agerade skickligt.
Vi valde att använda arbetsmiljölagstiftningen av det viktiga skälet att den gör det möjligt att lagligt stoppa vissa verksamheter.
På arbetsmiljöområdet råder aldrig fredsplikten, som sätter bojor på annan facklig verksamhet. Däremot skapar arbetsmiljölagen nya komplikationer eftersom den inte får användas som ett sätt att protestera.
Förutsättningarna för att få sätta stopp för en verksamhet som skyddsombud är strikt reglerade av lagen. Under den här kampanjen har vi inte heller vunnit någon av de egentliga lagstriderna. Samtliga av våra stopp har hävts av Arbetsmiljöverket (AV). Men i och med att vi samtidigt arbetat opinionsbildande har vi sakta vunnit AV för själva saken.
Den politiska eliten i Stockholm har totalt körts ifrån av kampanjen.

Politisk elit kördes över

Avgående trafiklandsingsråd Anna Kettner föreslog patetiskt nog på kvällen 9 oktober att man skulle införa en extra femma för betalning ombord för att minska kontanthanteringen. Hon meddelade det i radio 20 minuter efter att AV föreslagit totalstopp från den 1 november.
SLs vice vd Lennart Nordström berättade under diskussionen inför AV:s inspektörer att SL minsann investerat 200 miljoner kronor i kameror för att öka säkerheten.
Huvudskyddsombuden påpekade då att endast fem stycken satts upp och att 200 miljoner mer än väl skulle ha bekostat biljettautomater i hela länet.
Stämningarna bland förarna är fantastisk. Man inser att man vunnit en genombrottsseger som kommer att ha betydelse i hela landet.

Peter Boström
Huvudskyddsombud Swebus Södertälje

Tre bussförare rånade under hösten
• 17 september:
En busschaufför rånas av tre gärningsmän vid Ropsten. Männen hotade chauffören med knivar och stal hans kassa.
Ett par dagar senare inför facket skyddsstopp och all kontanthantering på bussarna upphör. Stoppet hävs den 18 september.
• 3 oktober
Natten till söndagen rånas en busschaufför på Henriksdalsberget.
Ett andra skyddsstopp införs. Även detta stopp hävs av AV redan tisdagen den 3 oktober.
• 6 oktober
En busschaufför rånas och misshandlas svårt av tre gärningsmän vid Slussen.
Ett tredje skyddsstopp införs. Denna gång varar stoppet över helgen och hävs först på måndagen den 9 oktober.
AV meddelar samtidigt troligt stopp för kontanter från den 1 november.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!