Seger för Dalens lokala hyresgästförening

2013-10-16 12:24:42
En rapport om lokalt hyresgästarbete i Dalen, södra Stockholm: en kampanj för att få utbytta köksluckor som nu är slutförd, med framgång.

Alla fall som vi presenterat för SB (Svenska Bostäder) har nu fått beviljat nya köksluckor. Det här är ett resultat av vårt gemensamma agerande som Lokal Hyresgästförening (LH).
Samordningen kunde ha varit bättre och skulle ha behövt kompletteras med uppsökande samtal.
Vi kontaktade Hyresgästförening­en och hade möte med Hyresgästfö­reningens chefsförhandlare.
Alla involverade hyresgäster begärde besiktning av sina lägenheter. Vissa fick ja andra nej. När andra fall var lösta gick vi vidare med de som återstod, där SB sa nej i besiktningen som genomfördes under april till juni i år.
LH lyckades få fram avgörande fakta: det visade sig att i samtliga aktuella fall så hade SB 2005 istället för att byta luckor målat om dem en andra gång. År 2006 övergav man detta system för att man insåg att det inte höll, de gamla luckorna var gjorda av för dåligt material.

Alla luckor som vi kartlagt som problemluckor som SB vägrade att byta ut var sådana som var ­ommålade två gånger.
Chefsförhandlaren talade med förvaltaren i telefon före sommaren. Det verkade positivt. Efter ­sommaren försökte SB ändå med en fuling: Att splittra gruppen hyresgäster så att hälften blev beviljade köksluckor och hälften inte blev det (resonemanget de försökte med var att vissa ändå hade orsakat ”överslitage”).
Hyresgästföreningen och lokala hyresgästföreningen gjorde fullständigt klart för SB att vi inte accepterade detta och krävde ett förhandlingsmöte.
I detta läge backade SB, så att de nu har beviljat köksluckor även för den andra halvan hyresgäster.

SB fick också bakläxa och fick backa på några golv och tapeter som de nekat i maj.
Det finns säkert fler brister i underhållet i kåken men det är bra att alla hyresgäster har fått tydligt information och att alla som velat det har kunnat hoppa på det här tåget: vår kampanj för underhåll.
De fall vi har drivit har vi nu lyckats med. Man skulle ju önska att det gick lättare, men vi har åtminstone visat att det lönar sig att gå samman och stå på sig.
Tack alla som har tagit diskussioner själva och med grannar, som har hjälpt till med att formulera fakta och problembeskrivningar.

Elin Gauffin

Metoder som Dalens lokala hyresgästförening använde sig av:
  • Viss dörrknackning, informationsspridning i brevlådor, blogg och väggtidning.
  • Kartläggning och fotografering av bristfälligt underhåll.
  • Samlades på två stormöten.
  • Tog fram fakta genom formulären som var och en fick fylla i.
  • Kom överens om hur vi skulle agera.
  • Samordnades oss via en mailinglista.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!