Seger för Tax Amazon-rörelsen

2018-05-24 11:34:40

foto: Álvaro Ibáñez / Flickr CC
Den nya skatten kommer ta 48 miljoner dollar per år från storföretag och istället gå till bostadsbygge och andra behov.

Måndagen den 14 maj antog Seattles fullmäktige en historisk skatt på Amazon och andra storföretag för att finansiera permanenta, offentliga, prisvärda bostäder. Den huvudsakliga drivkraften bakom segern var styrkan från vår #TaxAmazon-rörelse.

Under ledning av bostadsaktivister, Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA), Democratic Socialists of America och fullmäktigeledamoten Kshama Sawant (medlem i Socialist Alternative), lade vår rörelse frågan på bordet när vi i höstas ockuperade stadshuset över en natt och tog in striden till november månads budgetbehandling. 

Veckan före den slutgiltiga omröstningen jobbade storföretagen och deras köpta politiker – som borgmästaren Jenny Durkan – intensivt för att urvattna lagförslaget och fylla den med kryphål för företagen. Durkan lade fram ett motförslag som skar ner den föreslagna skatten på 75 miljoner dollar (650 miljoner kronor) till nästan hälften, 40 miljoner dollar (350 miljoner kronor) per år, där merparten skulle gå till tillfälliga tjänster. Bland dessa återfanns omänskliga undanröjningar av hemlösa istället för att bygga permanenta prisvärda bostäder. På grund av styrkan i vår Tax Amazon-rörelse röstades hennes förslag ner av fullmäktiges finansutskott.

Men under helgen innan omröstningen, när rörelsen var ute på gatorna i kamp för skatten utan kryphål, utarbetade resten av fullmäktige ett avtal med borgmästaren och storföretagen. Även om avtalet de utarbetade bara är marginellt bättre än Bezos/Durkan-avtalet (Jeff Bezos, Amazons superrika vd), med 48 miljoner dollar (420 miljoner kronor) i nya skatteintäkter mot den föreslagna skatten på 75 miljoner dollar, är det ändå 48 miljoner dollar per år av storföretagens rikedomar som förs över till arbetarklassen. Detta skulle aldrig ha hänt om det inte vore för den kamp vi initierade. 

Som segern med 15 dollar (130 kronor) i minimumlön hade vad vi vann sin grund i styrkan i vår rörelse, vår förmåga att fortsätta mobilisera ett brett offentligt stöd och vår förmåga att politiskt besegra storföretagens argument. Amazon kämpade med näbbar och klor mot denna skatt i sin helhet, och nu har vi ryckt åt oss tiotals miljoner dollar från Bezos händer till att finansiera prisvärda bostäder. 

Innan den slutgiltiga omröstningen skickade Amazon utpressningshot till Seattles arbetare. De lovade att stoppa byggprojekt i Seattle om skatten gick igenom, och höll därmed över 7 000 byggjobb som gisslan.

Vi måste vara tydliga: det finns ingen ekonomisk logik i att Amazon skulle stoppa byggena av sina projekt halvvägs, och skatten kommer knappt att kännas med tanke på de massiva vinster de gör i Seattle. Detta var ett skamligt mobbningsförsök av miljardärklassen och ett uppenbart försök att splittra Seattles arbetare. Amazons del av skatten skulle ha varit småpotatis för Jeff Bezos, världens rikaste man. 

Utpressningen var ett försök att upprätthålla sitt järngrepp över den lokala politiken genom att spänna sina muskler med sitt massiva kapital och sin tyngd i Seattles ekonomi. Det var också ett budskap med syftet att skrämma arbetare i andra städer i landet där Amazon har kontor och varuhus. Som socialister är vi inte naiva angående Amazons enorma makt eller antalet jobb de har makt över, men vi förkastar totalt kapitalismens race mot botten som syftar till att ställa bostäder mot jobb, stad mot stad, och arbetare mot arbetare. 

Hot som dessa visar tydligt att det brutala racet mot botten är inneboende i det kapitalistiska systemet. Storföretag som Amazon vill skära ned kostnader överallt de kan, och arbetare är alltid de som får lida för dessa attacker. Det är standard för ett system som ställer vinster och några fås rikedomar över den stora folkmajoritetens och hela samhällets behov. Jeff Bezos rikedom har ansamlats på tiotusentals Amazonanställdas axlar – det är dessa anställda som driver företaget och skapar rikedomen. 

Vi behöver ett helt annat samhälle, ett socialistiskt samhälle, där vi istället för att vika oss för företagens utpressning tar över storföretag som Amazon i offentlig demokratisk regi under arbetarnas kontroll och styre. Trendsättande segrar av socialister som skatten på Amazon och att 15 dollar i timmen gick igenom är viktiga första steg, men vår rörelse kan inte stanna av där. 

Kapitalismen är oförmögen att erbjuda kvalitativa prisvärda bostäder för alla, och vi behöver kämpa för ett alternativ till den privata bostadsmarknaden samt för hyreskontroll. Vi behöver en massiv expansion av bostäder, med tiotusentals offentligt ägda, prisvärda bostäder som inte är mottagliga för marknadens nycker. Istället för att miljardärsklassen och mäklarlobbyn har makten över hur mycket en person ska betala för en bostad skulle vi kunna ge arbetare ett alternativ.

Vi kan också se till att alla pengar som tas in via hyrorna investeras tillbaka i att upprätthålla och expandera offentliga bostäder, istället för att de går uppåt till vinster åt de rika. Slutligen kan vi ge mandat för att bostäderna enbart ska byggas av fackligt anslutna arbetare där lokala och minoritetsägda bostadsbolag ges prioritet för att säkerställa en maximal fördel åt Seattles arbetare.

Segern som vår rörelse vann i Seattle har potentialen att spridas i hela landet. Även om det inte är hela summan vi krävde och betydligt mindre än vad som behövs var det trots allt nästan 50 miljoner dollar mer än vad Amazon och andra storföretag var villiga att betala. Det är också dubbelt så mycket jämfört med det som etablissemangets politiker i stadsfullmäktige röstade ner i finansutskottet i höstas. 

Genom bygget av en beslutsam rörelse har vi vunnit en av de mest progressiva storföretagsskatterna i hela landet. Ledarskapet från Socialist Alternative och Kshama Sawant i den här rörelsen kan inte överdrivas. Genom vår utgångspunkt att arbetarna har makten att störa ”business as usual” tvingade vi hela det politiska- och företagsetablissemanget i Seattle till att kapitulera inför vår rörelse.

Nu måste vi fortsätta kampen. Vi har fått nog av att sitta tyst medan stadens etablissemang tillåter storföretag och byggherrar att löpa amok, vilket förnekar oss, våra vänner och våra grannar rätten till trygga och prisvärda bostäder. Vi behöver kämpa inte bara för omedelbara framsteg här och nu, utan också för ett alternativ till kapitalismens bankrutta system; för en framtid där ingen tillåts dö ensam på gatan, där ingen tvingas välja mellan hemlöshet eller en våldsam partner, och där ingen tvingas ut från staden de jobbar i. 

Vi kämpar för en stad och en värld baserad på solidaritet, jämställdhet och demokrati – för arbetares och förtrycktas behov och strävanden. Vi behöver ena kampen – skatten mot Amazon och storföretag, för 15 dollar i minimilön, strejker för helt finansierad utbildning, för ett stopp på polisbrutaliteten och massfängslandesystemet – till kampen för ett helt annat slags samhälle. Vi har en värld att vinna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!