Seger för West Virginias lärare

2018-03-14 13:24:30


Organisering och gemensam kamp vinner segrar – det har lärarna i West Virginia visat.

Lärarstrejken i West Virginia blev en framgång som nu sporrar lärare i andra delstater att gå ut i kamp.

Den 22 februari lämnade över 20 000 lärare och skolpersonal i West Virginia, en av USA:s mest konservativa delstater, sina arbetsplatser. Efter nio dagars strejk i delstatens alla 55 counties (motsvarar kommuner eller län) vann de bland annat en löneökning på 5 procent, vilket har stärkt och inspirerat andra lärare och arbetare runt om i landet.
Många menar att strejken ”bara är början”. USA:s arbetare börjar få nog och allt fler organiserar sig i kamp. Även om media gärna kallar strejken spontan var den väl förberedd av engagerade lärare som har tagit på sig den roll som facket har misslyckats att spela.
I West Virginia är facken svaga och både strejker och kollektivavtal är förbjudna. Men lärarna visade sin solidaritet genom att begära 5 procent löneökning för ALLA delstatsanställda.
Även om Republikanerna styr delstaten har många kopplingar till den tradition av kamp som gruvarbetare förde för snart 100 år sedan. Det var också för att föra vidare deras kamp som lärarna bar röda bandanas och t-shirtar.  

Lärarna i West Virginia är bland de lägst betalda i hela landet. Nationellt ligger lärarlönerna i snitt på 58 000 dollar (480 000 kronor) per år, medan snittet i West Virginia är 45 000 dollar (370 000 kronor) per år. Lönerna har dessutom stått stilla – sist West Virginias lärare fick en lönehöjning var år 2014.
West Virginias guvernör tillika miljardär och kolmagnat Jim Justices första förslag var en ökning på 1 procent per år – ett rent hån då man samtidigt meddelade att många skolanställda skulle behöva betala 300 dollar (2 500 kronor) mer varje månad för sin sjukförsäkring. Tillsammans med inflationen på i genomsnitt 2 procent skulle guvernörens förslag i slutänden ha inneburit en 5-procentig lönesänkning! Detta försökte man försvara med att det var ”ekonomiskt hållbart”, utan att ta med den lärarflykt som pågår till andra delstater där lönen är bättre i beräkningarna. I West Virginia finns just nu 700 lediga lärarjobb.

Som ett resultat av kampen har den föreslagna höjningen av sjukförsäkringsavgiften slopats och kommer nu att frysas, men lärarna ville se en långsiktig plan för detta. Till det har man lovat att tillsätta en arbetsgrupp. Vilket resultatet av detta blir återstår att se.
Lärarna i West Virginia har visat att det går att vinna även i de mest konservativa stater genom massorganisering och kamp. I delstater som Oklahoma, där en del counties har fått ta bort en skoldag för att spara pengar, och Kentucky och Arizona följer lärarna utvecklingen och förbereder sig för egna strejker. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!