Efter en flera år lång kampanj innehållande bland annat en nära tre och ett halvt år lång ockupation, öppnas sjukstugan på nytt i Dorotea. I förra veckan undertecknade Dorotea kommun och landstinget i Västerbotten ett avtal som innebär att det nästa år kommer att finnas åtta vårdplatser på sjukstugan.
Det är inte ofta under de senaste åren som glesbygdsbors kamp mot försämrad service har hörts över hela landet. Kampen för akutplatserna vid sjukstugan i Dorotea är ett av dessa.
– Det går att påverka. Utan vår ockupation och folkomröstningen skulle ingen ens ha pratat om nedläggningen av sjukstugan, säger Simone Granberg, en av ockupanterna i Dorotea, som nu fått besked om att åtta vårdplatser ska öppnas.
– När beskedet kom i torsdags kände vi stor glädje. När jag var ute och promenerade ropade folk ”grattis”. Vi har känt ett starkt stöd lokalt och från runt om i landet.
– Men än återstår att det verkligen blir av, första kvartalet nästa år är det sagt. Vi fortsätter att bevaka och ha veckomöten, vi har blivit svikna förut.
År 2011 lanserade landstinget i Västerbotten ett hårdhänt sparpaket under namnet ”Projekt balans”. Omfattande neddragningar planerades av vårdplatser vid sjukhusen, bland annat skulle en hel avdelning vid den geriatriska kliniken i Umeå stängas.
I flera mindre kommuner innehöll sparpaketet indragningar av ambulanser eller nedläggning av akutvårdsplatser på sjukstugorna. Platser som är en stor tillgång på orter där närmaste sjukhus ligger på långt mer än tio mils avstånd.
Reaktionen från befolkningen i inlandet kom som en fullständig chock för landstingsledningen bestående av socialdemokrater och miljöpartister. Stora demonstrationer och protestmöten genomfördes och i början av 2012 inledde aktionsgruppen Doroteaupproret en ockupation av sjukstugan.
Doroteaupproret utvecklade en oerhörd energi. Ockupationen hölls igång, månad efter månad. Uppvaktningar av politiker genomfördes och under våren lanserades planen på att samla in namn för att genomdriva en folkomröstning i landstinget. Detta kräver godkända underskrifter från 10 procent av de röstberättigade, d v s 20 500 personer över 18 år bosatta i Västerbotten. Att samla in så många namn är en gigantisk uppgift, även om stödet för kraven är stort. Därför var slutresultatet 24 801 namn en fantastisk bedrift.
Folkomröstningen som genomfördes i september 2013 blev ett förödande nederlag för landstingsledningen. 57 000 röstade Ja, d v s för kravet på ett återöppnande av vårdplatserna, 4 800 röstade Nej. I Dorotea var antalet Nej-röster till och med mindre än antalet medlemmar i det socialdemokratiska partiet. Socialdemokraterna lyckades alltså inte ens få sina egna medlemmar att gå och rösta Nej.
Valet 2014 visade det djupa missnöje mot Socialdemokraterna som frågan om akutplatserna orsakade. Socialdemokraterna rasade från 48 till 22 procent i kommunalvalet. Nedgången var liknande i grannkommunen Åsele, där ambulansen efter många turer ersatts av en akutbil.
Under tiden fortsatte ockupationen av sjukstugan. Dag och natt, året om, satt alltid några av Doroteaupprorets medlemmar i foajén till sjukstugan. Under vintern 2014/2015 inledde landstingsledningen processen att avhysa ockupanterna med hjälp av kronofogden. Då består landstingledningen också av Vänsterpartiet, som tidigare hade stött ockupanternas krav. Men ockupationen fortsatte trots detta en bra bit in på 2015, då hade den pågått i över tre år.
Det avtal som nu har tecknats om att öppna vårdplatserna är en oerhörd seger för ockupanterna och ett exempel på att kamp lönar sig. Men det gäller att ha fortsatt kampberedskap.
Landstingets underskott för år 2015 ser ut att bli 200 miljoner kronor och ett nytt sparpaket håller på att utarbetas. Med framgången i Dorotea i ryggen gäller det att gå vidare mot att forma den proteströrelse som krävs för att rädda vården i Västerbotten och landet som helhet. ■