Seger i Haninge: Långsjöns strand fredas från exploatering

2018-11-14 10:53:45

foto: Udo Schröter / Wikimedia Commons
En till naturseger i Haninge – återigen bevisas det att kamp lönar sig.

Det tidigare S-C-MP-styret i Haninge försökte ta bort strandskyddet vid Långsjöns gräns till Tyresta naturreservat. Men efter protester från ett flertal boende, Vendelsö fastighetsägareförening, Rättvisepartiet Socialisterna (RS), Naturskyddsföreningen med flera stoppar Mark- och Miljööverdomstolen exploateringsplanerna.

Under förra året drev Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – som utgjorde ledningen i både Kommunstyrelsen och Stadsbyggnadsnämnden – på för att få exploatera ett strand- och skogsområde vid Långsjön (Detaljplanen för Gudö 13:1 och 15:1 i Vendelsö), alldeles vid gränsen till Tyresta naturreservat. År 2016 drev de igenom en liknande skövling i samma område, i Lötkärrsskogen nära gränsen till nationalparken.
Efter protester, överklagningar och yttranden från ett flertal boende, Vendelsö fastighetsägareförening, RS, Naturskyddsföreningen med flera har nu Mark- och Miljööverdomstolen beslutat att avslå kommunens beslut.

– Vi gick emot kommunens påstående om att stranden redan skulle ha varit privatiserad och inte tillgänglig för allmänheten, ett påstående som nu även Mark- och Miljööverdomstolen har genomskådat, säger Mattias Bernhardsson, aktiv i kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap samt Rättvisepartiet Socialisterna.
Mark- och Miljööverdomstolen slår fast:
”Domstolen har svårt att se att detta enskilda intresse skulle väga tyngre än det allmänna strandskyddsintresset.”

Kommunen har kritiserats från flera håll för sina ageranden i fråga om just strandskydd:
– Kommunen försöker jämt och ständigt att bryta mot tidigare detaljplaners bestämmelser i syfte att skapa argument för varför strandskyddet kan upphävas. Men nu får de smäll på fingrarna. Det är direkt motbjudande att de kan kalla sig ”gröna” när innehållet i deras politik är att exploatera vår sista orörda natur till förmån för ett fåtal välbärgade, säger Mattias.

Rättvisepartiet Socialisterna startade kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap våren 2017 för att ta strid mot de allt fler exploateringshoten mot naturen i Haninge. Under denna tid har Rättvisepartiet Socialisterna kämpat tillsammans med boende och varit delaktiga i att rädda fyra naturområden: Vildmarken Nybysjö på norra Ornö, Söderby­skogen, Rudans friluftsområde och nu Långsjöns strand vid Tyrestaskogen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!