Seger mot stadshuset

2013-11-11 09:35:25
Undertecknad åkte för att demonstrera mot attacker på rätten till personlig assistent och märkte att demonstrationen var inställd. Orsak: politikerna hade redan backat.

Kerstin Sellin från föreningen JAG, Jämlikhet Assistans Gemenskap, berättar om vad som hände:
– Det gick ett rykte om att stadshuset lagt en budget som innebar att de som är i daglig verksamhet och har personlig assistans skulle få ersättningen sänkt med 70 procent. Det här rör en begränsad grupp som behöver sina speciella assistanter med sig i den dagliga ­verksamheten. De kanske inte kan kommunicera med vem som helst.
– Efter en del letande hittade vi den här attacken på sidan 332 i en bilaga till budgeten. Hade de tänkt att kuppa igenom detta utan någon information?
– Vi ringde biträdande socialbor­garråd Ewa Samuelsson som ­verkade vara oinformerad. Sedan ringde vi runt till media och till medlemmarna och frågade om de ville demonstrera. Alla gode män blev upprörda.
– Vi hade TV4 hos oss för en intervju och mitt i den ringde Ewa Sa­muelssons sekreterare till TV4 och meddelade att de backar. Assistansen vid daglig verksamhet får vara kvar.
Stadshuset har inte precis utmärkt sig för att värna om stöd för funktionsnedsättning efter slagen mot resursskolorna, men även den gången vann de som protesterade. Det lönar sig med organisering.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!