Seko Stockholm vill ha politisk strejk mot tågkaos

2016-08-24 10:50:28

foto: Kjell Eson / Flickr CC
Resandet och säkerheten lider allvarliga konsekvenser av högerpolitikens besparingar.

Trafiknämnden i Stockholms läns landsting klubbade i tisdags ett inriktningsbeslut om förarlösa tåg från 2025 på röda tunnelbanelinjerna, vilket Seko klubb 111 inom tunnelbanan tänker besvara med opinionsbildning och demonstrationer.

Vid stationer längs tvärbanan och Nockebybanan i Stockholm bedriver redan Sekos lokalbaneklubb med stöd av hela Seko Stockholm en kampanj med flygblad, affischer och namninsamling mot att entreprenören Arriva kan spara pengar på att ersätta konduktörerna med biljettstolpar, kontrollanter och ordningsvakter.
Men frågan är om namninsamlingar och några tidningsartiklar där facken uttalar sin oro räcker?

– Vi har ett företag från Tyskland, som heter Arriva, vilka kör buss i Norrort samt spårvagnar och Roslagsbanan på spåren. De är sämst i klassen av alla företag, vilket är väl känt. De ägs av tyska SJ (Deutsche Bahn) som snart har slängt 1 miljard kronor till deras förlustaffärer. Nu börjar deras jakt efter profit. Vi i Seko Stockholm tänker aldrig acceptera att kollektivtrafiken skall försämras för att ett företags profitbehov styr. Där är vi enkla marxister: Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Då behövs inte Arriva. […] Det måste bli ett slut på tågkaoset! skriver Seko Stockholms ordförande Johnny Nadérus på sin egen facebook-sida.
– Vi har nu börjat diskuterat en politisk strejk, vilket var länge sen, mycket återstår, är ni med? tillägger han.
Trafiknämndens beslut om att införa helautomatisk drift på tunnelbanans röda linje från och med år 2025 bygger på förarlösa tåg, fjärrövervakning och plattformsbarriärer på stationerna. Prov med plattformsbarriärer kommer snart att inledas.

– De vill spara pengar till de privata bolag som driver tunnelbanan på bekostnad av allvarliga konsekvenser för resandet och säkerheten, säger Jannis Konstantis, ordförande i Sekos tunnelbaneklubb, till Offensiv.
Han betonar att facket inte är emot en teknisk utveckling. Plattformsbarriärer som ett skydd mot självmordsförsök och olyckor på plattformarna föreslogs av Sekos dåvarande klubb 119 redan för över tio år sedan.
– Men då ansågs det vara alltför dyrt av SL.
Seko klubb 111 vill inte heller blankt avvisa en automatisk drift av tågen, även om det bara är ett par minuter som kan vinnas på vändtiderna.
– Men förare måste i så fall finnas på tågen för att övervaka och agera om något går sönder eller om det behövs hjälp. I beslutsunderlaget talas det mycket om bättre säkerhet på plattformarna, men vår oro gäller vad som kan hända i tunnlarna mellan stationerna.
Olika tågtyper ska trafikera röda linjen i framtiden, men erfarenheten säger att även nya tåg kan gå sönder och orsaka stopp. Incidenter som leder till panik kan också inträffa inne i tågen.

”Vem ska ta hand om trafikanterna om det behövs en evakuering? Ännu värre om det gäller en akut evakuering, liknande Rinkebybranden år 2005?”, frågar sig Seko klubb 111 i ett uttalande med rubriken ”Säkerheten äventyras i Stockholms tunnelbana”.
Utan ett snabbt och rådigt ingripande av föraren kunde tågbranden vid Rinkeby, som tvingade 12 personer att uppsöka sjukhus, ha utvecklats till en stor katastrof. I dagens läge krävs också en beredskap för terrordåd.

Seko Stockholms ordförande Johnny Nadérus säger för sin del att Sekos avdelning har kunnat påverka upphandlingarna så att det ska kunna finnas personal i de nya tågens förarhytter, vilket logiskt sett borde vara förarna, även om man inte har uttryckt det så.
Enligt Nadérus är också missnöjet med landstingets upphandlingar inom all kollektivtrafik när det gäller bristande trygghet och säkerhet för både personal och resenärer så stort att Seko Stockholm vill ha både det egna förbundets och Kommunals stöd för en politisk strejk.
– Det är ju extremt ovanligt och vi äger inte frågan själva, men det är det vi vill ha och vi för såna diskussioner just nu, bekräftar Johnny Nadérus.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!