Seko Tunnelbanan tågade för strejkrätten

2018-03-14 12:07:12

foto: Natalia Medina
Demonstrationen krävde sänkt pensionsålder, sänkt arbetstid och nej till inskränkt strejkrätt.

I lördags (den 10 mars) genomförde Seko Tunnelbanan, Klubb 111, en protestmarsch i Stockholm mot regeringens planer på att inskränka strejkrätten och mot riksdagspartiernas uppslutning bakom höjd pensionsålder. Ungefär 150 personer samlades på Norrmalmstorg för att lyssna på tal, följt av avmarsch mot Mynttorget utanför riksdagshuset.

– Nästan alla riksdagspartier vill höja pensionsåldern och Svenskt Näringsliv jublar. De vill att vi ska arbeta tills vi dör, sa Jannis Konstantis, ordförande för Seko Tunnelbanan.
Han förklarade att skälen till regeringens attacker med inskränkt strejkrätt och höjd pensionsålder är att företagen ska tjäna ännu mer pengar på arbetarnas bekostnad – att öka utsugningen.
– Varför agerar inte LO med demonstrationer eller strejker? ifrågasatte Konstantis den fackliga passiviteten.
– Hundratusentals strejkade i Spanien på internationella kvinnodagen, öppnade Kajsa Ekis Ekman, författare och debattör, sitt tal, och gav exempel på aktuella strejker för att försvara arbetares rättigheter i West Virginia i USA, Chile och Peru. 

S-MP-regeringen har tillsatt en utredning om att inskränka strejkrätten på arbetsplatser där arbetsgivaren har tecknat valfritt kollektivavtal, även om det skulle vara med ett fackförbund som representerar en minoritet på arbetsplatsen. Det skulle möjliggöra för så kallad avtalsshopping, att företagsledningen kan välja det avtal som är billigast. Det skulle också göra det omöjligt för arbetare att kräva mer än detta genom att ta konflikt.
Utredningen är ett beställningsjobb från arbetsgivarorganisationerna. Men det satt hårt inne innan de flesta fackledningar förklarade sig vara emot inskränkt strejkrätt. Högljudda protester eller aktivt motstånd har dock helt uteblivit.

– Vi kräver sänkt pensionsålder och sänkt arbetstid. Det finns resurser, men i fel händer, sammanfattade Jannis Konstantis demonstranternas krav.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!