Sener och Hüseyin vill rusta upp förorten

2009-11-25 20:58:29
Offensivs Ahmet Boyar möter Sener Ünal och Hüseyin Ün­al, uppväxta i Göteborgsförorten Biskopsgården, och låter dem komma till tals om för-orten, skolan och nedskärningarna.

Både Sener Ünal och Hüseyin Ünal är 18 år gamla, födda och uppvuxna här i Biskopsgården men har sina rötter i Turkiet. Sener studerar och trivs bra i Biskopsgården, men han tycker att området har fått ett dåligt rykte med de senaste händelserna i förorten.
– I Biskopsgården har det varit mycket bilbränder, vilket har gett området ett dåligt rykte. Men man kan inte bara fokusera på bränderna, me­nar Sener, man måste se till orsaken.
– Det finns mycket arbetslöshet och det finns ingenting att göra här, vilket gör att vissa unga söker sig till kriminalitet, säger Sener.
Sener förklarar att namnet spelar en stor roll när man söker arbete. Han har turkiska vänner som har svenska namn för att få jobb.
– Politikerna satsar inte tillräckligt mycket på förorterna. De borde satsa mycket på fritidsgårdar och de borde öppna ungdomars väg att se en framtid, me­nar Sener.
Hüseyin tycker att skolorna i Biskopsgården är jättebra, men att politi-kerna inte borde varsla lärare.
– Att varsla lärare betyder att det blir sämre kvalitet på skolan och eleverna förlorar sitt förtroende.
Det är även brist på lägenheter här. Men en sak som Senar tycker är bra med Biskopsgården är att folk från sam­ma land bor tillsammans, det skapar trygghet och gemenskap. Visst finns det grupperingar i Biskopsgården, men det finns även grupperingar i Torslanda eller andra stadsdelar där mest svenskar bor.
– Människorna är respektfulla mot varandra, oavsett var man kommer i­från, säger Hüseyin som håller med.
Tyvärr tycker han inte att Biskopsgården är tryggt då det har ägt rum många skottlossningar. Det är olika gäng som krigar mot varandra, för att få respekt av andra.
– Polisen borde vara mer här för vår säkerhet. De kommer alltid sent till olyckplatsen. Men framförallt bor­de dom som styr i Biskopsgården och Göteborg ta hand om ungdomarna, och ordna aktiviteter för dem, säger Hüseyin.

Ahmet Boyar

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!