Serie aktioner ska sätta ArbetarInitiativet på kartan

2009-04-15 18:31:15
När ArbetarInitiativet lanserades som ett antikapitalistiskt alternativ i EU-valet i Tensta träff i Stockholm lördagen den 28 mars var stämningen bland de cirka 140 deltagarna på topp – men media frånvarande.

En hel serie aktioner har dock inletts som blir svåra att förtiga. Den första av dessa genomfördes sida vid sida med arbetare från Volvo Tuve vid Volvos bolagsstämma i Göteborg den 1 april som en protest mot samtidiga avskedanden och stora aktieutdelningar. Medan den just sparkade bilarbetaren Kaan Özsan, som är kan- didat för AI, deltog i protesten, försökte IF Metalls Olle Ludvigsson, som är tvåa på S-listan i EU-valet smita förbi så obemärkt som möjligt – efter att som facklig representant i bolagsstyrelsen ha svikit metallarna och röstat för aktieutdelningen!
Protesten betydde att AI för första gången nämndes i borgerliga media. Möjligheten till ett större mediagenombrott missades dock då Svt Debatt i sista stund drog tillbaka sin inbjudan att delta samma kväll i ett SMS med orden: ”Superstrul ikväll. Ingen vå­gar möta er så vi måste tyvärr avboka”.
Bilder av Wanja Lundby-Wedin intill ett plakat från ArbetarInitiativet med texten ”Avgå Wanja” i protest mot AMF-affären flög sedan genom nästan alla media sedan LO-basen tisdagen den 7 april besökte Umeå för att delta på en facklig konferens mot arbetslösheten på initiativ av IF Metall på Volvo Lastvagnar.

En av de nya aktioner som förbereds riktas mot bankernas svindlande affä-rer, vid Swedbanks bolagsstämma i Operahuset vid Gustav Adolfs torg i Stockholm fredag förmiddag den 24 april kl 10.
– ArbetarInitiativet vill väcka insikten om behovet av en ny, kämpan-de arbetarrörelse mot kapitalismens kris. Den djupa förtroendekrisen för S och LO understryker vad vi menar, säger Elin Gauffin, en av AI:s talespersoner.
Protester mot avregleringen av persontrafiken på järnväg förbereds också redan innan 1 maj vid järnvägs­stationer landet runt den 29 april.
Arne Johansson

• Protest mot Swedbanks affärer:

Stockholm, Gustav Adolfs Torg fredag 24 april kl 10.00-11.30

Landet runt: Protester vid järnvägsstationer onsdag 29 april

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!