Sex timmars arbetsdag införs för socialsekreterare i Angered

2016-09-29 14:03:33


När blir sex timmars arbetsdag normen?

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön kommer att introduceras för socialsekreterare i stadsdelen Angered i Göteborg. Behovet är stort och förhoppningsvis är detta ännu ett steg för ett införande på fler arbetsplatser.

Sedan tidigare har sex timmars arbetsdag införts på Svartedalens äldreboende i Biskopsgården, Göteborg. Resultatet blev friskare och gladare medarbetare, en minskad sjukfrånvaro och nöjdare brukare. Socialtjänstens arbetare är i stort behov av en förbättrad arbetsmiljö. Med bland annat kampanjen ”Nu bryter vi tystnaden” uppmärksammade socialsekreterare arbetsvillkoren landet runt och har haft protester för en förbättring. 

Situationen inom socialtjänsten består ofta av för mycket jobb per person än vad arbetstiden tillåter, stor personalomsättning och en lön som är alltför låg för det arbete som genomförs och det ansvar som ligger på socialsekreterarna. Det är därför inte konstigt att sex timmars arbetsdag välkomnas av de anställda på socialkontoret i Lövgärdet i Angered, enligt intervjuer med de anställda i bland annat Sveriges Radio. 

Tio socialsekreterare kommer i början av år 2017 att få tillfälle att jobba sex timmar per dag, men fler kommer förmodligen också att få den chansen.

Det är i de kvinnodominerade yrkena där arbetsvillkoren är som sämst, där ofrivilliga deltidsanställningar är som flest, där sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökar som mest och där det därför finns ett akut behov av fler heltidsanställningar och en lägre arbetsbelastning. Sex timmars arbetsdag är med andra ord en viktig jämställdhetsfråga. Samtidigt som många går arbetslösa har allt för många anställda en hög tidspress på arbetet.

Sex timmars arbete är därför ett krav som Rättvisepartiet Socialisterna lyfter som ett viktigt steg för en förbättring i arbetssituationen för de anställda och för att anställa fler för att dela på jobben. Det är däremot viktigt att det sker på de anställdas villkor, att kraven för sex timmars arbetsdag och planeringen av detta ska komma underifrån. Här spelar facken en viktig roll i att se till att det inte blir något tillfälligt och att det sprider sig till fler arbetsplatser.

Införandet av sex timmars arbetsdag är en viktig politisk kampfråga då det kan dras tillbaka. Moderaterna lämnade in en motion till kommunfullmäktige i Göteborg i år om att gå tillbaka till åtta timmars arbetsdag för anställda på Svartedalens äldreboende. 

Deras argument var de ekonomiska kostnaderna. Men de väljer då att bortse från vinsterna i form av friskare arbetare, mindre sjukfrånvaro och arbetare som faktiskt fick tid att utföra det jobb och uppdrag som de har. Motionen avslogs och sex timmars arbetsdag gäller fortfarande, åtminstone fram till årsskiftet. 

Även för socialsekreterare i Angered krävs politisk och facklig organisering för att försvara sex timmars arbetsdag. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!