Simkunnighet en klassfråga

2013-09-28 19:48:56
Den ekonomiska och sociala segregeringen i Göteborg tar sig i olika uttryck – simkunnigheten är ett av dem.
I Göteborgs fattiga stadsdelar minskar simkunnigheten.


Försäkringsbolaget Trygg-Hansas undersökning från 2012 som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv tidigare uppmärksammat visar att var tionde förälder i ­Västra Götaland säger att deras barn inte kan simma.
Även Göteborgs kommuns egna uppskattningar visar att simkun­nigheten är betydligt sämre i socioekonomiskt utsatta stadsdelar. Inte minst i Nordost.

Nya siffror visar att den simundervisning som skolan erbjuder på mellanstadiet är långt ifrån tillräcklig.
Göteborgs-Tidningen skriver på ledarplats den 16 september att ”simkunnighet håller på att bli ett privilegium”.
I takt med att simskolornas ­priser ökar i Göteborg är det allt färre som har råd att lära sina barn simma.
På 10 år har Livräddningssällskapet (LSS) mer än fördubblat ­sina avgifter. Detta beror i sin tur på kommunens höga hyror för simhallarna.
Simskola kostar idag uppemot     1 450 kronor för en termin, vilket innebär nära 3 000 kronor för ett läsår.
Flerbarnsfamiljer har därför långt ifrån några möjligheter att investera i simkunnighet för sina barn. Att ­lära sig simma har blivit en klassfråga.
Många familjer i stadens förorter och arbetarområden har inte råd eller möjlighet att låta sina barn gå i simskola.

På papperet har skolan ansvar för att alla barn kan simma i femte klass. Något som stadens politiker gärna hänvisar till för att undgå ansvar.
Ett tydligt exempel är när kommunalrådet Anna Johansson (S) hänvisar till detta när Göteborgs-Tidningen ber henne kommentera den negativa utvecklingen i Göteborg.
Simkunnig är den som kan simma 200 meter. Kan man inte detta har man rätt till ytterligare simundervisning i skolan. Något som är långt ifrån en självklarhet med skolornas minskade resurser.
Att stadens ansvariga politiker blundar för säkerheten för stadens barn och unga avslöjar att de inte tar ansvar. Det avslöjar återigen att de blundar för de ökande klyftorna.

Ansvariga politiker försöker lägga ut rökridåer om att man tar detta på allvar genom att bygga Göteborgs nyaste simhall i Angered för att förbättra simkunnigheten.
Men samtidigt stänger man Rannebergsbadet och Hammarbadet är hotat. Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar till protester för att rädda de båda badhusen.
RS/Offensiv kämpar för att det i Göteborg inte ska finnas någon som tvingas avstå simskola av ekonomis­ka skäl.
Kommunen har resurser att ­sätta in om de tar larmrapporterna på allvar. De kan ge ekonomiskt stöd till projekt som erbjuder gratis simundervisning.
De kan sänka kostnaderna för lokalhyror eller skjuta till extrapeng­ar som är öronmärkta för simkunnighet till skolor i socioekonomiskt svaga stadsdelar.
Men först måste de erkänna att det finns ett problem för att kunna arbeta fram en strategi för att öka simkunnigheten.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!