”Simkunnighet ska inte vara en klassfråga”

2013-10-23 16:25:40
På väggen i det nyräddade Hammarbadet hänger en stor banderoll med texten ”Rätt att simma – Simkunnighet ska inte vara en klassfråga”, och i bassängen övar 20 barn i åldrarna 6 till 9 år.

I söndags hölls den andra lektionen i den gratis simskola som ska få upp simkunnigheten i Nordost.
Rätt att simma är ett nystartat projekt startat av Kristofer Lundberg och Caroline Holmgren, båda utbildade simlärare.
Med simplattor i handen och simdynor på ryggen övar barnen fram och tillbaka. Caroline Holm­gren hjälper till i vattnet och på kanten står Kristofer Lundberg:
– Böj, ut och ihop, ut med tårna. Tänk på bentagen.
– Simkunnighet ska inte vara en klassfråga. Alla rapporter pekar på en alarmerande situation i socioekonomiskt utsatta områden, ­säger Kristofer Lundberg efter lektionen.

– Långtifrån alla familjer har möjlighet att betala 1 400 kronor per termin, speciellt om man har flera barn. Därför har vi inlett detta viktiga sociala arbete med gratis simskola.

– Vi kan hålla nere kostnaderna då vi själva arbetar ideellt och ­hyran finansieras idag med ­projektpengar ansökta av Hyresgästföreningen, säger Caroline Holmgren.
– Under tolv söndagar kommer barnen att simträna. Under tiden söker vi finansiering för nästa termins fortsatta simundervisning, avslutar Caroline Holmgren.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!