Sittstrejkar för amnesti

2017-08-07 16:52:00


Mojtaba Hosseini (till höger) tillsammans med vännerna Mustafa och Hosein.

Söndagen den 6 augusti, samma dag som nyheten om att talibaner i Afghanistan åter har dödat 30 människor – varav flera barn och kvinnor – i Sari Pul-provinsen nådde oss, inledde 150 ungdomar en sittstrejk på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm. Sittstrejken går under namnet Ung i Sverige. Syftet med strejken är att lyfta flyktingungdomars situation och kräva att utvisningarna upphör. Sittstrejken pågår dag som natt och kommer att fortgå tills det att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kommer till Mynttorget för att möta de människor vars öde ligger i hans händer.

På torget finns såväl ungdomar som väntar på besked som de som har fått uppehållstillstånd och de som har fått avslag. De har kommit från Göteborg, Malmö, Jönköping, Västerås, Eskilstuna och Stockholm. De säger att de kämpar för amnesti för alla flyktingar, oavsett ålder. Trots att afghaner verkar dominera samlingen är amnesti för alla som är i landet något de verkligen vill understryka, samt att alla unga i Sverige är välkomna till torget. 

Ett uttalande på hemsidan ungisverige.nu slår fast: ”Sverige har humana regler, är en symbol för fred och ska vara en fristad för de som flytt. Men idag skickar Sverige, som stöttar mänskliga rättigheter och är känt som ett tryggt och säkert land, tillbaka alla ungdomar och kvinnor till ett land som Afghanistan! Ett land som har haft krig i mer än 40 år, ett land där Sverige också har militär, om Afghanistan är ett säkert land varför behövs där militär, varför finns där militär från 100 olika länder, varför vapen, varför pansarvagn, varför finns bara förstörda hus!”

På samma sida finns info om hur du kan hjälpa till. Det behövs att människor kommer till torget för att vara moraliskt stöd, samt hjälpa till med funktionärsskapet (i våras blev en liknande demonstration attackerad av nazister). Det behövs även pengar, mat, kläder och regnskydd.


Mahmuod Alizade:
Jag fick permanent uppehållstillstånd för tre månader sedan. Jag är här för att vi vill att migrationsverket stoppar alla utvisningar inte bara till Afghanistan.


Mojtaba Hosseini:
Jag fick avslag, de sa att jag inte hade varit tydlig. Jag överklagade och väntar på beslut. Jag tvingades flytta från boendet de ville att jag skulle till Norrland. Då skulle jag inte kunna gå kvar i skolan eller ha kontakt med mina vänner. En snäll familj låter mig bo hos dem istället. 
Jag frågar om han inte tror att det är en öppning att Migrationsöverdomstolen har sagt att alla afghaner som är uppvuxna i Iran ska få sina fall omprövade.
Jag tror inte längre på bra saker. De säger bara bra saker, men samtidigt fortsätter deportationerna. Jag fyllde 18 år den 15 maj. Jag sa ja till att göra medicinsk åldersbedömning, men Migrationsverket sa nej till det, de skulle göra en egen bedömning och den kom fram till att jag fyllde 18 år den 18 maj – alltså tre dagar senare. 


Gholam Haydari:
Jag kom för nästan två år sedan. Jag var på den första intervjun efter 1,5 år och nu väntar jag på svar. Förra veckan fick jag brev om att göra åldersbedömning, men det behövs ju inte. Jag fyller 18 år om några dagar. Jag var hos tandläkaren imorse för åldersbedömning. Det kändes konstigt.
Jag mår jättedåligt. Jag kan inte sova för jag är så rädd för att bli utvisad.


Ahmad Rahimi:
Den 27 augusti kommer jag ta emot Raul Wallenbergakademins pris för ungt civilt kurage. Det är för att jag har kämpat så hårt. Jag har varit på väldigt många demonstrationer. Jag var här i våras när nazisterna attackerade. Jag höll just på att sjunga en låt av Kent, ”Sverige, Sverige”, när de kom och sparkade mig. Efter det satt jag på marken och grät.
Förut var jag svag och försökte ta mitt liv flera gånger, men sedan bestämde jag mig för att börja kämpa och vara en röst för alla som drabbas. Jag åkte till Almedalen och intervjuade många politiker, inklusive dåvarande migrationsminister Morgan Johansson. Politikerna vänder oss ryggen och stänger sina ögon. Jonas Sjöstedt visade mest sympati, men han kräver bara amnesti för minderåriga.
När jag var i Karlskrona för tre dagar sedan och talade om integration bjöd de mig att delta i Melodifestivalen nästa gång.
Jag har fått avslag på min asylansökan tre gånger. Jag har aldrig varit i Afghanistan. I Iran kallas vi hazarer för smutsiga och tvingas leva helt utanför samhället.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!