Sittstrejkar mot diktaturen i Iran

2012-05-18 10:31:27
Politiska flyktingar från Iran sittstrejkar vid Sergels torg i centrala Stockholm i protest mot den iranska regimens kränkningar av mänskliga rättigheter och arbetarfientliga politik. Protestaktionen inleddes den 1 maj och pågår maj månad ut.

De protesterar mot fängslandena av arbetaraktivister, bloggare och journalister. En av de sittstrejkande, Akram Mansuri berättade att arbe­taraktivisterna Reza Shahabi och Ali Najat har gripits i Iran. Och ­flera kända bloggare och journalister har fängslats de senaste månaderna av den iranska regimen. Akram berättade att protestaktionen också är till för att uppmärksamma situationen för religiösa minoriteter i Iran, där flera 100 personer avrättas varje år för att de har konverterat.

Flera av de sittstrejkande är själva flyktingar som riskerar att utvisas till Iran. En av dem är Mohammaad Shahnavazi, som kom till Sverige för tolv år sedan:
– När militären beordrade mig att delta i krig mot kurderna (innan kriget mellan Irak och Iran) ­vägrade jag och de kastade mig i fängelse. Efter ett tag tvingade de in mig i kriget som kom att vara i tio år. När jag som regimkritiker till slut sparkades ur militären belades jag med reseförbud. En vän inom militären hjälpte mig till slut att få ett pass och jag åkte då hit till Sverige, berättar Mohammad Shahnavazi.

Shahnavazi har fått flera avslag på asylansökan och har suttit ­inlåst i flyktingförvar. När Migrationsverket till slut släppte ut honom från förvaret fick han ändå inget uppehållstillstånd. Hans ärende ligger fortfarande hos polisen, som säger att de inte kan utvisa honom. Men Migrationsverket vägrar att dra tillbaka utvisningsbeskedet. Han är fast i ett tillstånd av rättslöshet. Och nu är han hemlös. Han och flera andra sover i tältet vid Sergels torg och ägnar dagarna åt att argu­mentera och samla in namnunderskrifter. Asylrörelsen i Stockholm uppmanar alla att stödja protest­aktionen genom att komma till tältet på Sergels torg. De ­sittstrejkande behöver namnunderskrifter, folk med mediakontakter, filtar och andra förnödenheter.
Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!