Sjukhusen tvingas spara – miljarder till konsulter

2016-12-14 14:16:20
Stockholms läns landsting spenderar miljardbelopp på konsulter. Konsultkostnaderna ökar för varje år, efter att politiker har lovat att sänka kostnaderna.

I år har Stockholms läns landsting spenderat 2,2 miljarder skattekronor på inhyrda konsulter. Majoriteten av pengarna har gått till ledarskapskonsulter, till stor del på grund av den dyra affären med bygget av Nya Karolinska Sjukhuset.

493 miljoner kronor har betalats ut i konsultarvoden hos Karolinska 2016, samtidigt som 400 vårdplatser har stängts på grund av personalbrist. Konsultkostnaderna går även till andra sjukhus, utbyggnaden av tunnelbanan och andra projekt inom landstinget.

År 2012 låg konsultkostnaderna för Stockholms läns landsting på 1,8 miljarder kronor, och har ständigt ökat år för år, med undantag för 2015 när den låg något lägre. Budgeten för nästa år är satt ännu högre, på nästan 2,5 miljarder kronor.

Ledarskapskonsulter som har stått för 850 miljoner kronor av konsultkostnaderna sedan 2012 har haft uppgifter som att föra protokoll under möten och sköta upphandlingar – saker som landstingets egen personal skulle kunna göra. Upphandlingen av S:t Görans sjukhus kostade 70 miljoner kronor i konsultkostnader.

Det är en skandal att skattepengar läggs på dyra konsulter samtidigt som anställda inom vården har så låga löner och dåliga arbetsvillkor att stora sjukhus som Karolinska inte kan rekrytera anställda och måste stänga  hundratals vårdplatser. Sjukvården i Stockholm är den dyraste i landet men långt ifrån den bästa. Allt fler vänder sig till privata sjukvårdsförsäkringar där vård garanteras snabbare men till ett högre pris.

Dagens vårdkris, som sträcker sig över hela landet, existerar på grund av intressen som inte överensstämmer med befolkningens behov. De miljardbelopp som Stockholms läns landsting spenderar på konsulter skulle istället kunna användas för en rejäl upprustning av sjukvård, omsorg, skolor och infrastruktur. Högre löner, mer personal med bättre arbetsvillkor och fler vårdplatser är det enda som kan lösa vårdkrisen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!