Sjuksköterskestudenter ryter ifrån: ”Minst 25, annars går vi hem!”

2015-05-07 15:11:18

foto: Minela Mahmutovic
– Lönen ska representera det ansvar man har i sitt arbete, anser Matilda Tagesson, sjuksköterskestudent som deltog på demonstrationen i Göteborg.

För tre år sedan startade löneupproret bland sjuk­sköterskestudenter. Kravet var minst 24 000 kronor i månaden i ingångslön. Den 24 april samlade studenterna åter till en demonstration i Göteborg med omkring 100 deltagare som krävde en ingångslön på minst 25 000 kronor.

”Minst 25, annars går vi hem!” och ”Vad vill vi ha? Vettiga löner!” var två av talkörerna som skanderades när manifestationen gick från Kungsportsplatsen till Olof Palmes plats på Järntorget på fredag eftermiddag den 24 april. Väl på Järntorget genomfördes tal av såväl sjuksköterskestudenter, sjuksköterskor och representanter från Vårdförbundet.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna träffade några av deltagarna för en intervju.

Varför tycker du det är viktigt att delta på demonstrationen idag?

– Det måste finnas en skälig lön för tiden man lägger ner som student och sjuksköterska, sa Gunilla Tagesson, sjuksköterska.

– Lönen ska representera det ansvar man har i sitt arbete, sa Matilda Tagesson, sjuksköterskestudent.

Vad har hänt sedan sist?

– Frågan har blivit uppmärksammad och det har hänt lite på lönefronten, men vi är inte i mål än, menade Matilda. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!