Sjuksköterskor säger upp sig i protest

2015-02-04 15:11:54


Sjuksköterskor i Boden säger upp sig i protest på grund av dåliga villkor och undermålig arbetsmiljö.

Nyligen sade nio av Boden kommuns distriktssköterskor upp sig i protest mot dåliga villkor och arbetsmiljö.

Från början var det 13 av sjuksköterskorna i kommunen som planerade att säga upp sig, vilket tvingade kommunen till MBL-förhandlingar (MBL, medbestämmandelagen, en lag som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare). Slutligen var det nio av de 13 som lämnade in sin avskedsansökan tillsammans med en kravlista.
Det var frågan om tre semesterperioder som blev droppen som fick bägaren att rinna över, men i kravlistan fanns även frågan om en gemensam lokal och höjda löner.
Sköterskorna har varit utspridda på fyra olika platser istället för att ha en gemensam lokal. Lönekravet är på 35 000 kronor i månaden, idag ligger den på mellan 25 000-32 000 kronor. Kraven är viktiga frågor som de anställda anser att de inte har fått gehör för trots upprepade påtryckningar. Nu har de fått nog.

Uppsägning kan ses som en riskabel och drastisk kampmetod, men visar tydligt på det utbredda missnöjet. Efter uppsägningarna har kommunen meddelat att frågan om en gemensam lokal ska få en tillfällig lösning.
Med tanke på svårigheten att hitta sjuksköterskor till landstinget tillsammans med mediauppmärksamhet kan protesten i Boden möjligen få genomslag. Tillsammans med personal vid de överbelastade sjukhusen skulle sjuksköterskorna kunna gå vinnande ur ett gemensamt vårduppror. ■