”Sjuksköterskornas löner måste upp”

2008-03-05 16:51:20
– För att få upp våra löner måste vi kanske göra som sjuksköterskorna i Finland och säga upp oss, menar Nils Eriksson, sjuksköterska på sjukhuset i Umeå.
– Då skulle regeringen tvingas ta tag i det här med lönerna på nationell nivå.

På sjukhuset i Umeå cirkulerar just nu en namninsamling som kräver rejält högre löner för sjuksköterskor. I namninsamlingen påpekas bland annat att ingångslönen ifjol sänktes från 18 500 till 18 000 kronor. Offensiv har träffat tre sjuksköterskor från Samvårdsenheten, den vårdavdelning som tog initiativ till namninsamlingen.
– Min erfarenhet som undersköterska värderas inte alls, säger Emma Lundberg, sjuksköterska.
– Vi har det yttersta ansvaret framför allt kvällar, helger och nätter, påpekar Dan-Olov Edgarsson, sjuksköterska.
Namninsamlingen skickades ut till alla vårdavdelningar på sjukhuset i förra veckan med uppmaningen att kontakta sjukvårdsledning, landstingspolitiker, Vårdförbundet och regeringen. Namninsamlingen har också publicerats som insändare i Västerbottens-Kuriren.
– De låga lönerna innebär ju också att det blir färre som söker sig till vidareutbildningarna, menar Emma Lundberg.
– Lönen handlar också om hur man orkar med att jobba, fyller Dan-Olov Edgarsson i.

Värderas för lågt

– Det är ett påfrestande yrke, men nu är det en ytterligare påfrestning att yrket värderas så lågt. Man känner sig inte uppskattad. Även OB-ersättningen är att hån. Vi får runt 40 kronor i timmen extra då vi jobbar helg.
– Vi får otillräckligt med hjälp av Vårdförbundet. Kanske måste vi ut på gatorna mer och synas, menar Emma.
– Jag hoppas det kommer något initiativ från facket.
– Ett stormöte för alla sjuksköterskor på sjukhuset för att diskutera vad vi kan göra vore bra. Media kunde bjudas in. Dels för att öka trycket på arbetsgivaren men också för att få opinionen på vår sida. Det är ju också viktigt att vi sjuksköterskor är eniga om en plan, anser Nils Eriksson.
Vårdförbundets avtal löper ut den 31 mars och förhandlingar pågår för fullt. Vårdförbundet organiserar sjuksköterskor, biomedicinska analytiker m fl och har drygt 108 000 medlemmar.

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!