Ska antirasismen tonas ned?

2010-03-24 15:59:41
Rättvisepartiet Socialisterna har en klar syn på hur det antirasistiska och antinazistis-ka arbetet kan göras fram- gångsrikt.

Detta har alla våra medlemmar och prenumeranter kunnat följa i Offensiv. RS menar att en framgångsrik antirasistisk rörelse måste utgå från po- litiken och massaktioner på skolor, arbetsplatser och i bostadsområden.
Det är därför helt oförståeligt när avhopparledaren Jan Hägglund till Västerbottens Folkblad påstår ”att man inte kan acceptera moderpartiets samarbete med våldsbenägna organisationer långt ute på vänsterkanten som misshandlar sina meningsmotståndare och sedan skryter om det” och ett liknande uttalande i Västerbottens-Kuriren, ”Man kan inte liera sig med maskerade stenkastare som inte drar sig för att använda grovt våld. Samarbetet med den anarkistis­ka organisationen Revolutionär Front i Göteborg är ett skräckexempel.”
Vad är det för samarbete som Jan pratar om? Inte ett enda konkret exempel kan han visa upp. Inte en enda gång har RS genomfört några våldsaktioner tillsammans med någon grupp.
Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg har på grund av sin starka ställning, aktiva medlemsbas och utåt-riktade aktivitet varit en måltavla för nazistiska våldsorganisationer. Flera medlemmar har attackerats och misshandlats av nazister, i de specifika fallen har självklart medlemmar försva- rat sig, men inte en enda gång har nå­gra hämndaktioner eller liknande ägt rum. Jan Hägglund griper efter halmstrån i ett syfte att misskreditera RS Göteborg och hela partiet.

Påståendena om samarbete mellan RS och Revolutionära Fronten (RF) har redan tidigare diskuterats på RS partistyrelse.
Jan Hägglund fick då svar på sina frågor och har inte nämnt något mer om detta inom partiet förrän nu. Syftet är att orsaka så stor skada som möjligt för att rättfärdiga att man lämnar partiet.
Sanningen är att Göteborgs Nätverk mot Rasism planerade att tillsammans med Asylrörelsen organise­ra en protest utanför Moderaternas partikansli mot Moderaternas uttalan­de om svenskkontrakt, men när det uppdagades att RF planerade en blockad så drog sig RS, Asylrörelsen och andra inom nätverket ur.
Att Jan Hägglund använder detta som ett argument är därför högst o­lyckligt och inget annat än ett fult spel. Det är dessutom argument som redan fått berömmande ord av t ex Sverigedemokraternas partisekretera­re Björn Söder.
Redan 2008 kritiserade Jan Hägglund att Sverigedemokraternas torgmöten buades ut under en Norr- landsturné, men för RS står metoden att ge politiska argument mot rasister-na inte i motsättning till att tillsammans med andra protestera mot deras torgmöten.
Jan Hägglund antyder också att RS Göteborg inte har kämpat för jobben i bilindustrin, men RS Göteborg har deltagit i TV-debatter om ­bilindustrin, demonstrationer och värvat fyra bilarbetare som medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!