Ska Husby/Järva bli nytt reservat för övre medelklassen?

2007-11-21 13:37:58
Trondheimsgatan 26-32 är början på en extrem makeover av hela Järvaområdet. Enligt en glättad broschyr från Svenska bostäder och Stockholms stad med ”visioner och idéer” för hur bebyggelsen ska se ut i framtiden går dagens stadsdelar runt Järvafältet knappt att känna igen.

I namn av att skapa ”trivsel” och ”trygghet” ska flera av dagens fyravåningshus rivas för att ge plats åt ”flera olika typer av hus och boendeformer” som radhus, bostadsrätter och ännu högre höghus. Det talas till och med om att ”vissa kvarter rivs för en luftig småhusbebyggelse mot Järvafältet. De slutna kvarteren byggs om så att solen når gården från söder och väster”.
Nya esplander ska förbinda Akalla, Hjulsta, Husby, Kista, Rinkeby och Tensta. Ingen diskussion alls har heller förts om den tvivelaktiga idén om att riva områdets planskilda gångbroar, som under 30 års tid skapat bilfria miljöer för barn och andra.
Få eller inga av oss som idag bor i Järvas ”invandrartäta” förorter kommer att ha råd att bo i de om- och nybyggda bostäderna.
Järvalyftets dolda agenda är uppenbarligen att de i dagens expanderande Stockholm alltmer centrala stadsdelarna runt Järvafältets gröna lunga nära Kistas IT-företag ska bli attraktiva reservat för en välbeställd medelklass – medan låginkomsttagare hänsynslöst drivs bort.
Därför kräver både Rättvisepartiet Socialisterna och Järvas Framtid en demokratisk diskussion nu om hela planen och dess detaljplaner, innan de boende överrumplats av påbörjade ombyggnationer.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!