Ska mot.revolutionen börja här?

2015-05-27 17:44:22


Per Johansson.

Jag har skrivit en del om hur personalen inom sjukvården i Västernorrlands läns landsting pressas av dålig arbetsmiljö och låga löner, framförallt vid länets sjukhus.Men det är inte personalen det är synd om inom landstinget om man får tro den senaste tidens utspel i media.
På grund av det stora underskottet i landstinget har landstingsledningen funderat på olika åtgärder för att förbättra ekonomin. En av dessa, den kanske intressantaste, var att utreda om det eventuellt går att införa en begränsning av vinsterna för de privata vårdcentralerna. Inget stopp, bara en liten begränsning. De vill fortfarande att vinster ska kunna göras.
Detta provocerade direkt alla välfärdsplundrare. Vårdföretagarnas organisation gick direkt till motattack. Ägare till privata vårdcentraler har gråtit ut i media. En av dem är Hassan Soleymanpur.
– Jag jobbar hårt, men istället för en klapp på axeln får man en kick i arslet, säger han till Sundsvalls tidning.
Han klagar på hur landstinget har behandlat de privata vårdföretagarna. Han är ägare till Caspien vårdteam och hans vinst har enligt honom minskat senaste året.

Tankarna på att begränsa vinsterna gjorde Jonas Axelsson, som driver Humanresurs Hälsocentral i Örnsköldsvik, väldigt upprörd. Han har överklagat landstingsstyrelsens beslut. Vårdföretagarna och Svenskt Näringsliv ger honom full uppbackning. De menar att landstingsstyrelsens förslag strider mot svensk lag.
Förslaget ”blir i förlängningen ett näringsförbud mot privata vårdgivare i Västernorrland”, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna. I sin överklagan är Axelsson upprörd över att förslaget kan leda till att de företag som drivs utan vinstsyfte kan få en positiv särbehandling. Jag har ju svårt att bli upprörd över det.

Förslaget har även uppmärksammats internationellt. Den brittiska tidningen The Guardian skrev: ”Härnösand, en sömnig residensstad 400 kilometer norr om Stockholm, kan gå till historien som staden där motrevolutionen [mot systemskiftet] började.
Det låter dramatiskt! Tyvärr är det inte riktigt sant att nyliberalismen möter en motrevolution. Det är en överdrift.  Visserligen sa Förvaltningsdomstolen i tisdags ja till utredning om vinstbegränsning i Västernorrland, men snart ska reglerna för vinstbegränsning upp i domstolen.
I bästa fall kan det hela sluta med att de nyliberala plundrarna tappar lite fart. Det är dock alltid något. Förhoppningsvis skulle det kunna leda till större självförtroende bland oss som kämpar mot vinster i välfärden.
Har jag förstått saken rätt kommer frågan att behandlas i slutet av juni om inte överklagan har gått igenom. Då skulle det kunna leda till att reglerna för vårdföretagen skrivs om inför år 2016.
Vi ska så klart ge dessa åtgärder stöd. Det är otillräckligt, men det är ett förslag i rätt riktning jämfört med nedskärningar och skattehöjningar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!