Ska SD tolereras i facket?

2010-06-03 11:15:07
Ett fackligt antirasististiskt upprop – Antirasismen hör hemma i fackförbunden – har börjat spridas efter det uppmärksammade fallet i Södertälje, där en aktiv sverigede- mokrat avslöjats bland Kommunals medlemmar. Klubbordföranden Peter Boström för Kommunal på Södertäljebuss krävde dennes uteslutning, något han också har enhälligt stöd för från sin klubbstyrelse.

– Vi utesluter ingen på grund av politiska åsikter, säger Lotta Lundén, kontorschef på Kommu­nals Stockholmsavdelning till tidningen Arbetaren den 5 maj.
Enligt uppgift dementerar dock Lundén, som utrett saken, tidningens uppgift att hon också menar att klubbordföranden ”gått utanför sina befogenheter”.
Kommunals ordförande, Ylva Thörn, som 1 maj-talade i Södertälje duckade också för allt vad antirasism heter genom att i sitt tal säga att varken centerpartister eller kristdemokrater ska uteslutas ur facken, som om detta varit på tal.
Nu blir det förbundsstyrelsens sak att avgöra ärendet, som har skapat reaktioner inom facken över hela landet.

– Vi kan inte tillåta rasism eller ­nazism på några nivåer i samhället, säger Matilda Hallin, vice ordförande i Kommunals fackklubb på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg.
Klubbstyrelsen har författat ett upprop som tar upp fackens roll i den antirasistiska kampen:
”Fackförbundsrörelsen måste återigen börja ta en av sina viktigaste uppgifter på allvar, och inte vara rädda för att fatta kontroversiella beslut. Arbetarklassens enhet är viktig, särskilt i tider av kris när populistiska rasistpartier vinner mark i Europa genom att så splittring efter etnicitet.”
Uppropet tar även upp klassfrågan och ställer krav på den fackliga ledningen att ta strid mot högerpolitik och nedskärningar, som är grogrunden för rasism.
Sedan 1999, då en rad fackförbund gemensamt manifesterade mot rasism och nazism efter mordet på syndikalisten Björn Söderberg, har det saknats fackliga antirasistiska initiativ. Det är endast Byggnads som har en formulerad antirasistisk policy och vid sidan av dem Transport som säger att SD alldeles uppenbart inte delar de fackliga värderingar som är kravet för ett medlemskap.

Det som nu behövs är en gemensam facklig kraftsamling för att inför valet bemöta hotet från SD, där de etablerade partier­na har misslyckats. Facken måste enas i den antirasistiska kampen och själva ta initiativ till kamp mot både rasism och nazism. Högerextremister är ännu inget hot mot demokratin, men kan naturligtvis om de får stå oemotsagda hota eller attackera enskilda.
Kampen mot SD går hand i hand med kampen mot deras mer radikala sympatisörer i nazistorganisatio­ner.
Det faktum att SD vill försvaga fackens rättigheter är någonting som ytterligare avslöjar dem. Varför ska ar-betarnas organisationer tolerera företrädare för ett rasistiskt och arbetar- fientligt parti i sina egna led?
Detta är något som Ylva Thörn misslyckats med att bemöta i och med sitt tal i Södertälje, och detta gör uppropet högaktuellt.

Sprid uppropet i din fackliga organisation!
För mer info, e-posta till: bla­stjarnan.vast@kommunal.se.

Stefan Berg
Kommunal klubbordförande Blå Stjärnans Djursjukhus

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!