Ska sjuka tvingas ta ambulans till jobbet?

2010-02-01 14:07:16
Mikael Söderlund är en av alla sjukskrivna som misshandlats av den nya sjukförsäkringen och Försäkringskassan. Att bli hämtad med ambulans för att ta sig till jobbet är inget skämt i dagens Sverige.

Mikael jobbade som bussförare när han blev sjukskriven år 2004.
De första två åren tjata­de han om att han ville ha rehabilitering så att han skulle kunna komma tillbaka till det arbete som han stortrivdes på – men han var redan då för sjuk och blir ständigt sämre.
Mikael har tydliga symptom på MS, men än­nu inte en diagnos. Han lever med ständig smärta.
– Jag måste gå på tå, eftersom det gör olidligt ont att använda hälarna. Råkar jag kliva på ett gruskorn skjuter en smär­ta genom hela kroppen. Jag kan inte gå på toaletten själv.

I oktober kom ett brev från Försäkringskassan som sa att Mikael måste gå tillbaka till jobbet. Hans handläggare sa, utan att ens ha träffat honom, att han skulle kunna köra buss 40 timmar i veckan.
– Dagen efter jag fått det där brevet skulle jag anmäla mig på arbetsplatsen.
– Jag mådde så dåligt när jag skulle gå till jobbet att jag inte ens minns hur jag tog mig dit. Väl där kollapsade jag och ambulansen fick komma och hämta mig.

– Eftersom Försäkringskassan glömt att lämna över mig till Arbetsförmedlingen så stod jag helt ut­an inkomst hela november och december. Hade det inte varit för fackombudet Inge Mårelius, jobbarkompisarna och chefen så ha­de vi inte klarat oss här hemma.

Mikael blir väldigt rörd då han berättar om solidariteten från jobbet.
Vid två tillfällen har kompisarna kommit med stora summor pengar som de samlat in och också julklappar och julmat till familjen. Även det moraliska stödet från främst Mårelius har varit helt avgörande för att kunna hålla näsan över vattenytan.
Den första utbetalningen från a-kassan kom förra veckan. Inkomsten är nu cirka 3 000 kronor lägre än då Mikael hade sjukersättning. När han blev sjuk bytte hans sambo arbete för att kunna hjälpa honom mer, men nu måste hon jobba extra.
Till råga på allt har han förlorat färdtjänsten, blivit av med handikappkortet och nekas handikappersättning.
– Vi lämnas helt enkelt i våra hem för att dö, och det är bokstavligt, människor kommer att dö av det här, avslutar Mikael Söderlund.

Många som Offensiv har träffat de senaste veckorna har beskrivit det som att samhället säger åt dem att de inte har rätt att finnas till.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer därför att fortsätta med vår ­namninsamling som kräver att försämringarna i sjukersättningen rivs upp.
Vi ämnar lämna över namnen till LO i mitten på februari eftersom vi anser att fackföreningarna måste ställa till med mycket mera rabalder, genomföra demonstrationer och protester mot det som sker.
Intervju: Elin Gauffi

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!