Skamfläck – ett knytnävsslag i magen

2012-05-30 16:03:48
BOKSkamfläck
FörfattareCaroline Engvall
FörlagKalla Kulor
En fantastisk fristående uppföljare till 14 år till salu skildrar tre ungdomar som säljer sex som en form av destruktivt självskadebeteende, för att dämpa sin ångest.

Sandra blir av Johannes våldtagen på en fest på en säng med blommigt överkast. Det är inte en främmande gubbe som hoppar på henne i en mörk park och våldtar henne, utan en schyst kille från hennes skola. Är det verkligen en våldtäkt? Hon sa aldrig nej och hon gjorde inget motstånd.
På ytan är allt perfekt. Sandra bor på en fin gata i Stockholms innerstad och är uppväxt i en fin familj. Ingen vet dock att hon på kvällarna, då hon säger att hon sover hos en kompis, ­i själva verket säljer sex till äldre män för att dämpa sin ångest.

Nadjas bästa vän som hon flyr till när hennes mor tror att hon har somnat är datorn, internet, bekräftelsen. Han är inne på dejtingsidan, ”camma?” Så oskyldigt. Ut till köket. Kiwi – 64 kalorier, dåligt samvete, tjock, får inte äta om natten, tillbaka till datorn. ”Du är vacker”. Bekräftelsen.
”Nadja drog morgonrocken tätare om sin nakna kropp. ’Nej, gör ­inte så’. Vackra ord, gemenskap, skratt och morgonrocken glider ner över axeln. ’Så ja. Mer!’ Morgonrocken ner till midjan.”
Nästa dag när hon kommer till skolan står det Nadja = hora på hennes skåp och på anslagstavlan finns en bild på henne med naken överkropp.
När de redan har tagit värdet från hennes kropp kan hon lika gärna göra det hon är bra på: sex.
Jocke säljer sex till våldsamma sexköpare, han använder sedan pengarna för att försörja sig själv och sin pappa.
”Jag visste att de utnyttjade mig. Jag såg rakt igenom dem. Men vad skulle jag göra? Det var deras svek som var värst. Att inte ha någon polare att lita på. De våldsamma saker som vissa av männen utsatte mig för kunde kvitta. Jag hade stått ut med allt om bara sveken hade upphört”.

Sandra, Nadja och Jocke finns på riktigt och runt om i hela Sverige i alla städer och byar finns det barn som säljer sex. Det är lättare att blunda för verkligheten, men när man läser Caroline Engvalls bok Skamfläck kan man inte blunda. Hon har på ett värdigt och respektfullt sätt berättat dessa tre ungdomars historier i en bok som känns som ett knytnävsslag i magen. Skamfläck är en bok som alla borde läsa!
Sara Lindelöf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!