Skandalblaskan tvingas stänga

2011-08-03 12:32:21
Skandaltidningen News of the World läggs ner. Den reaktionära mediamiljardären Rupert Murdoch klarade inte att rädda tidningen efter avlyssningsskandalerna. ”Vi kräver en fullständig och oberoende utredning, där arbetarrepresentanter ingår, om sambandet mellan mediamogulerna och den kapitalistiska staten”, skriver Philip Stott, CWI Skottland.

Att Milly Dowler, en 13-åring som mördades 2002, fick sin röstbrevlåda hackad av privatdetektiven Glenn Mulcaire, som arbetade för News of the World, har orsakat en våg av ilska. En bojkottkampanj mot News of the World fick enormt stöd.
Till och med multinationella företag som Ford, Proctor and Gamble, Mitsubishi, Lloyds och Halifax drog in sin reklam från tidningen. Detta sedan det avslöjats att anhöriga till offer för terrorbombomberna i London I juli 2005 fått sin telefoner avlyssnade, liksom familjer till soldater som dödats i Irak och Afghanistan.
Murdoch tvingades därför offentliggöra att den 168 år gamla tidningen – världens största söndagstidning – läggs ner.
De chockerande avslöjande­na kommer från dokument som beslagtagits från Glenn Mulcaire under 2006, men som först nu kommer fram. Detta på grund av politiska och offentliga påtryckningar för en ny utredning efter det som allmänt ses som en mörkläggning av Metropolitan Police under dess första ”undersökning” 2006.

Det var först när skådespelerskan Sienna Millers tvistemål kom upp i domstol som polisen gjor­de ett uttalande om en ny utredning om dataintrång efter att ha fått ”betydande ny information”, som de hade i sin hand sedan 2006!
Först var det tidningen Guardian som 2009 hävdade att tusentals människor hade blivit hackade. Sedan avslöjade New York Times under 2010 att Metropolitan Police faktiskt hade tagit 4 332 namn, 2 987 mobilnummer och 91 PIN-koder (som behövs för åtkomst till röstmeddelanden) från Glenn Mulcaire när han greps 2006.
Detta i sig indikerade att telefon- och dataintrång, samt andra aktiviteter verkligen utövades i en ”industriell skala”.
Alla avslöjanden om den mördade Milly Dowler, familjer och föräldrar till andra mördade barn var i händerna på polisen redan 2006.

Den utbredda användningen av betalningar till poliser är en annan anledning till varför polis­myndigheten så flagrant ägnat sig åt att tysta ner. Det exponerar inbäddade länkar mellan Murdochs press och delar av statsapparaten, inklusive den brittiska regeringen.
Både Murdoch och Rebekah  Brooks, (vd:n för News International) hade regelbundna möten med Tony Blair och nu David Cameron för att trycka på för sin högerextrema politiska dagordning.
I synnerhet har Murdoch lobbat Cameron och koalitionsregeringen för att News Corporation ska få äga Sky rakt av, vilket skulle ge sedan en oantastlig ställning som Storbritanniens mest kraftfulla tv-företag. Deras mål är att etablera en helt dominerande ställning för inte bara sina bolag, men också den kapitalistiska och arbetarfientliga ideologi de främjar.

Vi kräver en fullständig och öppen utredning av en demokratisk och ansvarig kommitté med valda representanter för arbetare, däribland de fackliga organisationer som Murdoch försökte förstöra under Wappingtvisten [Murdoch avskedade grafiker och tryckeriarbetare och förbjöd facket].
Under kapitalismen är våra medier vare sig rättvisa eller opartiska – i slutändan tjänar de till att försvara det rådande kapitalistiska systemet och en rik och mäktig elits missbruk av makt och kontroll.
Det är därför vi driver kampanj för demokratiskt offentligt ägande av de stora mediebolagen som det enda sättet att bryta missbruket av makt och säkerställa demokratiska media. Det skulle då vara möjligt att garantera demokratisk tillgång till pressen baserat på olika idéer, däribland socialistiska åsikter, beroende på deras nivå av offentligt stöd.

Under rättegången mot Tommy Sheridan [den välkända skotska socialisten] för mened hävade förre redaktören för News of the World Andy Coulson att han inte visste någonting om hackning av Tommy Sheridan telefon, trots att Tommys uppgifter fanns i Mulcaire är beslagtagna handlingar.
Dessutom hade dessa avslöjanden om News of the Worlds hackning av Milly Dowler och andra, inklusive Tommy Sheridan, gjorts tillgängliga före Tom­my Sheridans rättegång, snarare än att de tystats ner av polisen, skulle det inte ha funnits någon möjlighet till en fällande dom [Tommy Sheridan dömdes till tre års fängelse för mened]. Eftersom juryn bara fann honom skyldig med rösterna åtta mot sex och denna dom, i ljuset av vad som hänt under de senaste dagarna, nu måste rivas upp.

Philip Stott
(CWI Skottland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!