(Skan)Dalen: Ny ombildning rent brottslig

2009-10-14 15:43:25
En ny ombildningsskandal i Dalen i södra Stockholm slår den förra. Konsultfirman Bjurfors&Thörner lät ett hemligt möte som inga hyresgäster var kallade till fatta beslut om ombildningen.

Det var kallat till köpstämma för Körsbärsgården i Dalen den 9 oktober.
För att göra mötet så otillgängligt som möjligt var det förlagt till Globenområdet, flera kilometer bort. Dokumentet Ekonomisk Plan, som man ska rösta om, hade inte delats ut till hyresgästerna innan stämman. Fullmakterna hade dessutom döpts om till medgivanden – allt för att skapa dimridåer. Men nej-sidan på Körsbärsgår­den är stark. Genom brev och dörr-knackning samlades sex återkallelser in. Det innebär att boenden drar tillbaka sin ja-röst. Tre representanter för nej-sidan gick upp till Globen med återkallelserna vid tidpunkten för stämman.

Konsulten Rickard Johansson blev mycket arg när återkallelserna kom in, det stod helt klart att dessa gjorde att antalet ja-röster understeg de 67 procent som krävs.
Det tog 40 minuter av övertalning för att ens få presidiet att skriva under på att de tagit emot återkallelserna. Därefter tog det inte lång tid innan mötet avslutades. De sista orden från Rickard Johansson var: ”Stämman är uppskjuten på obestämd tid”.
Men i söndags kom ett e-postmeddelande från konsulten till boen­de på Körsbärsgården med rubriken ”Grattis alla på Körsbärsgården – stämman röstade JA till köp”.
I e-brevet skriver konsulten att stämman på fredagen hade givit i uppdrag ”åt justeringsmännen, ordföranden och protokollföraren att slutföra stämman och avsluta rösträk­ningen vid ett senare tillfälle”. Något sådant beslut finns inte. Det vore ­dessutom regelvidrigt. Inte kan en ­rösträkning genomföras utan att de som röstar är närvarande. Ändå var det detta som bostadsrättsföreningen och konsulten gav sig in på. Den lilla klicken ombildare återöppnade mötet på lördagen. Där konstaterade de att de har 88 giltiga röster (tidigare har de i brev skrivit att det krävs 89 röster) och deklarerade ett ja till ombildning. Ingen kallelse hade gått ut till stämman på lördagen, ingen insyn fanns, det var ett hemligt möte.

Bjurfors&Thörner har en historia av hemliga ombildningar. Svenska Dagbladet har uppmärksammat två fall där hela ombildningen genomför­des utan att kvarvarande hyresgäster alls visste om det.
De senaste veckorna har stadens ledande politiker öppet tagit ställning för bostadsrättsförening och konsult med tvetydiga metoder på gården intill, Kastanjegården. Självklart kommer processen på Körsbärsgården att överklagas, men vi vet vilka det är som bestämmer.
Nu måste det till en motkraft. Om inte detta regelrätta brott leder till att Bjurfors&Thörner förbjuds att ha nå­got med ombildningar av stadens hus att göra måste övriga politiker, hyresgästföreningen och alla föreningar som värnar om allmännyttan starta ett uppror.
Det här går för långt.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!